Cel mai longeviv festival de film din Bucuresti, DaKino, a ajuns la cea de-a XVIII-a editie si se va desfasura in perioada 25 si 29 noiembrie 2008, la The Light Cinemas (Liberty Center), primul cinematograf cu tehnologie digitala din Romania.

Festivalul se aliniaza, in acest an, la trendurile globale si aduce in atentia publicului modalitatile prin care realitatea politicii mondiale se regaseste in arta cinematografica. DaKino pastreaza si in 2008 cele doua sectiuni competitive, de documentar si scurtmetraj- fictiune, iar in cadrul programelor paralele va pune accentul pe filmele cu incarcatura politica.

Alaturi de Dan Chisu, presedintele Fundatiei DaKino, vor fi prezenti, anul acesta, Cristina Hoffman, director festival, care a facut parte din echipa de selectie a Festivalului de la Berlin timp de 6 ani si este responsabila pe Europa Centrala si de Est a Sectiunii "Semaine de la Critique", din cadrul Festivalului de la Cannes, si Iulia Blaga, critic de film si director de programe. Ei vor selecta filmele care vor rula in cadrul Festivalului, data limita de inscriere a filmelor fiind 20 octombrie 2008.

Incepand cu 2008, Trofeul DaKino va fi acordat unui film documentar de catre un juriu compus din cinci membri, care vor decerna in total trei premii. La categoria Competitie Scurtmetraj, juriul va fi compus din trei tineri cineasti si va acorda doua premii. La categoria speciala va fi decernat un premiu al publicului spectator.

Trofeul DaKino din 2007 a revenit filmului "Soft", in regia lui Siomon Ellis din Marea Britanie. Tot atunci, la categoria fictiune, cea mai buna regie a fost pentru filmul "Felix" (Andreas Utta din Germania), iar cea mai buna animatie a fost "Un giraffe sous la pluis" (Pascale Hecquet, Belgia).

Fundatia DaKino a fost infiintata in 1991 de catre Dan Chisu, iar principalul proiect este organizarea Festivalului International de Film al Bucurestiului, DaKino. Alte proiecte realizate de Fundatia DaKino sunt: primul turneu Pheonix de dupa 1989, Festivalul de Film Publicitar Romanesc, in calitate de co-organizator sau Noaptea Devoratorilor de Publicitate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si