Pe fondul unei alte saptamani negre pentru industria de print americana, Gannett Co Inc, cel mai mare editor de ziare din Statele Unite, se vede pus in situatia de a forta mii de angajati sa intre in concediu fara plata pentru a evita pe cat posibil concedierile, informeaza presa interantionala.
Gannett, care detine printre altele cotidianul USA Today si firma britanica Newsquest, a anuntat ca toti cei 31.000 de angajati vor fi obligati sa intre intr-un concediu fara plata de o saptamana. Masura ii va afecta pe toti angajatii, incepand de la reporteri si pana la presedintele grupului.

“Majoritatea angajatilor din Statele Unite, inclusiv eu si celelalte persoane cu functii executive, vor pleca in concediu fara plata pentru o saptamana din primul trimestru al acestui an. Speram ca aceasta decizie sa minimizeze pe cat posibil riscul de a recurge la disponibilizari”, a spus Craig Dubow, presedintele Gannett.

Editorul american poarta in prezent negocieri cu sindicatele in legatura cu aceasta decizie, intrucat nu poate impune pur si simplu acest plan salariatilor care fac parte dintr-un sindicat, chiar daca acestia reprezinta aproximativ 12% din forta totala de munca.

Gannett a concediat in ultimii doi ani aproape 6.000 de angajati, masura care este posibil sa continue si in 2009. Grupul a anuntat recent inghetarea salariilor tuturor angajatilor cotidianului USA Today, pe perioada unui an de zile.

Editorul american detine 85 de cotidiene cu aparitie in Statele Unite, printre care se numara The Arizona Republic, The Cincinnati Enquirer si The Indianapolis Star.

Grupul Tribune, in faliment pe fondul crizei si scaderii veniturilor din publicitate

Odata cu decizia grupului Tribune, al doilea ca cifra de afaceri din Statele Unite, de a cere protectie in baza legii falimentului, unele dintre cele mai prestigioase titluri din presa americana isi vad existenta amenintata: pe langa Los Angeles Times, Chicago Tribune, Baltimore Sun si Hartford Courant, informa, in luna octombrie, NewsIn.

Presedintele grupului, Sam Zell, un magnat imobiliar care cumparase Tribune in anul 2007, a precizat ca decizia va permite companiei sa isi restructureze datoria. Grupul intentioneaza sa isi continue activitatea sub control judiciar in timpul negocierilor cu bancile.

Zell a subliniat ca Tribune nu a putut face fata unei avalanse de "factori incontrolabili": scaderea veniturilor din publicitate (cu 19% in al treilea trimestru al anului in cazul grupului), dar si crizei economice, care a provocat o scadere a tirajelor cu 2%, careia i s-a adaugat criza creditelor, ce asfixiaza companiile.

Depunerea bilantului de catre grupul Tribune, a doua organizatie de presa din Statele Unite ca cifra de afaceri, nu constituie deloc o surpriza.
Grupul anuntase deja in octombrie ca, pentru a face economie, renunta la abonamentul la agentia Associated Press, dupa preavizul de doi ani prevazut de contract.

Nucleul grupului, Los Angeles Times, care in 66 de ani de existenta a primit 38 de premii Pulitzer, a facut mai multe serii de concedieri la nivelul redactiei. Cotidianul nu mai are decat 660 de jurnalisti, fata de 1.200 in 2001, si este la al treilea director editorial in mai putin de doi ani.

Intr-o nota catre angajati, Zell a subliniat ca dificultatile grupului sunt "similare celor cu care se confrunta toate companiile de media si din ce in ce mai multe companii din toate sectoarele".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri