Institutiile de presa finantate de la buget, Agerpres, Societatea Romana de Televiziune si Radiodifuziunea, au prevazute anul acesta cheltuieli totale de peste 100 milioane de euro, potrivit proiectului de buget trimis sambata partenerilor sociali.
Cel mai mult va primi Radiodifuziunea, 50,7 milioane de euro (202,6 milioane lei), urmata de televiziunea nationala, cu 46 de milioane de euro (183,9 milioane de lei). Agentia de presa Agerpres ar putea primi 4,9 milioane euro (19,5 milioane de lei) pentru acest an.

Atat Radiodifuziunea cat si televiziunea nationala vor folosi, din sumele alocate, cate doua milioane de euro pentru investitii.

Sumele alocate pentru Agerpres sunt mai mici decat cele cuprinse in proiectul de buget pe 2009 al fostului guvern. Astfel, Agerpres avea alocata suma de 20,4 milioane lei, fata de cele 19,5 milioane lei cuprinse in proiectul de buget al Guvernului Boc.

Sumele ce vor fi primite de Radiodifuziunea nationala in 2009, de 202,6 milioane de lei, sunt mai mari decat cele propuse de fostul guvern, adica de 171,5 milioane lei. Diferenta nu este la fel de mare in ceea ce priveste bugetul alocat televiziunii nationale, care, potrivit fostului guvern, ar fi primit 180,8 milioane de lei, fata de 183,9 milioane de lei, cat prevede proiectul actualului guvern.

Proiectul de buget trimis de Finante patronatelor si sindicatelor, obtinut de NewsIn, prevede cheltuieli totale din bugetul consolidat de 205,52 miliarde lei (51,4 miliarde euro), echivalent cu 35,5% din produsul intern brut (PIB).

Nivelul este usor peste cel indicat joi de ministrul Gheorghe Pogea, care preciza ca veniturile din resurse interne, luate in considerare la fundamentarea bugetului, reprezinta 31,63% din PIB, fondurile de preaderare reprezinta 0,79%, cele de postaderare sunt de 0,88%, la care se adauga deficitul bugetar de 2% din PIB. "Acestea conduc la total resurse de 35,3% din PIB, adica 51,16 miliarde de euro", a spus el.

Din resursele bugetare totale, 48,05 miliarde lei (12 miliarde euro) sunt alocate pentru bugetele locale, 39,96 miliarde lei (10 miliarde euro) pentru bugetul de asigurari sociale, 1,62 miliarde lei vor fi cheltuieli din bugetul de somaj, 15,996 miliarde lei pentru Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), 13,13 miliarde lei reprezinta autofinantare, iar 5,5 miliarde lei sunt cheltuieli pentru alte bugete.

Defalcat, bugetul de stat prevede cheltuieli de 94,5 miliarde lei si venituri de 75,68 miliarde lei, deficitul urmand sa fie de 18,82 miliarde lei (3,25% din PIB). Cu tot cu fonduri europene si venituri proprii, cheltuielile bugetului de stat insumeaza 107,78 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri