In urma negocierilor esuate avute cu biroul britanic de colectare a redeventelor muzicale, Google a decis sa nu mai permita utilizatorilor din Marea Britanie sa aiba acces la videoclipurile muzicale postate in cadrul celui mai mare portal video din lume, YouTube.
Desi a constientizat faptul ca va exista un grad marit de dezamagire care se va isca in randul utilizatorilor YouTube, gigantul Google se vede nevoit sa faca acest lucru pentru ca, altfel, ar pierde bani de fiecare data cand cineva ar urmari un videoclip.

“Contractul avut cu Societatea pentru drepturile de difuzare a muzicii (Performing Rights Society of Music - PRS) a expirat si nu am ajuns nici pana in momentul de fata sa luam o decizie corecta din punct de vedere economic in privinta reinnoirii sale”, au declarat reprezentantii Google, citati de presa internationala.

Pana la gasirea unei solutii fezabile pentru ambele parti, “vom bloca accesul la videoclipurile muzicale premium de pe YouTube, care au fost furnizate sau revendicate casele de discuri din Marea Britanie”, adauga oficiali ai Google.

Societatea PRS for Music, care colecteaza bani pentru artistii si casele de discuri din intreaga lume din taxele de licenta, s-a declarat total surprinsa de hotararea pe care a luat-o Google.

“Gigantul IT ne-a declarat ca a facut acest pas in dorinta de a plati artistilor si caselor de discuri o taxa semnificativ mai mica decat cea actuala, in ciuda faptului ca traficul portalului video este tot mai mare”, sustin membrii grupului.

In luna decembrie a anului trecut, Warner Music si-a retras toate melodiile care se regaseau pe YouTube pe motiv ca sumele de bani pe care le primeau contra difuzarii videoclipurilor produse de ei nu compensau in mod corect artistii si scriitorii de cantece.

Phil Leigh, senior analyst la Inside Digital Media, considera ca YouTube a luat o decizie inteleapta blocand accesul utilizatorilor din Marea Britanie la videoclipurile de pe site. Pentru ca PRS este de parere ca numarul utilizatorilor YouTube a crescut considerabil in ultimul timp – portalul video a depasit pragul de 100 de milioane de vizitatori in ianuarie 2009, dupa cum arata un studiu comScore –, compania ar trebui sa plateasca taxa si mai mari de licenta pentru artisti si casele de discuri.

“Problema este ca la fiecare click YouTube pierde bani. Cu cat numarul de utilizatori creste, se mareste si numarul de vizualizari, iar YouTube pierde pierde si mai multi bani”, spune Leigh, citat de news.yahoo.com.

Pana in acest moment, nu s-a ajuns la nici un compromis si nu se stie pentru cat timp utilizatorii din Marea Britanie nu vor avea acces la videoclipurile de pe YouTube. Insa, atat PRS for Music, cat si Google, spera sa solutioneze cat mai repede aceasta disputa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri