Mediul online este privit ca o posibila solutie pentru supravietuirea ziarelor locale, circa 34% dintre redactorii-sefi intentionand sa renunte la varianta tiparita, arata un studiu al agentiei de relatii publice Rogalski-Grigoriu.
In timp ce 7% din publicatiile participante la studiu sunt prezente exclusiv in mediul online, alte 7 procente dintre respondenti planuiesc sa se extinda pe Internet si sa renunte la varianta tiparita, iar 27% au deja o prezenta online si vor sa renunte la cea din print.

Studiul a fost realizat prin intervievarea redactorilor-sef a peste 60 de publicatii locale din 10 orase (Bacau, Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara), in luna martie 2009. Cercetarea arata ca actuala situatie economica afecteaza intr-o masura covarsitoare evolutia presei la nivel local. Doar 3% dintre respondenti considera ca publicatia la care lucreaza nu este afectata de criza economica.

Obstacolele intampinate pentru a obtine finantare sunt vazute ca o amenintare la adresa independentei presei locale de 78% din participantii la studiu, in ciuda unui interes crescut al publicului fata de subiecte de importanta locala (80% dintre respondenti considera ca publicul este mai degraba interesat de stiri locale).

Peste 40% din participantii la studiu sunt de parere ca presa locala este afectata intr-o masura mai mare de actuala criza economica decat publicatiile centrale.

“Prin acest demers am dorit sa cunoastem starea reala a presei locale si sa tragem un semnal de alarma adresat in primul rand institutiilor care sustin dezvoltarea unui jurnalism independent cu privire la posibilitatea de a crea programe pentru a genera noi surse de venit pentru presa locala. Migrarea catre mediul online poate fi o varianta de supravietuire atita vreme cat aceasta decizie nu are ca fundament reducerea costurilor, ci generarea de noi surse de venit”, a declarat Eliza Rogalski, managing partner Rogalski Grigoriu Public Relations

Studiul mai arata ca cele mai importante surse pentru jurnalistii din presa locala sunt institutiile publice din mediul local (81%), dar si sursele informale (84%), care ofera informatii preliminare pentru investigatii si anchete jurnalistice ulterioare. In lumina concluziilor acestui studiu, disparitia presei locale sau scaderea gradului sau de independenta pot afecta pe termen lung sanatatea unor mecanisme democratice aflate abia la inceput de drum.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri