Miliardarul Warren Buffett, care citeste zilnic cinci ziare, a avertizat actionarii companiei sale de investitii Berkshire Hathaway Inc ca sectorul presei scrise, afectat de probleme, ar putea sa nu isi mai revina vreodata, pentru ca nu are un model de afaceri sustenabil, relateaza Reuters.
La reuniunea anuala a Berkshire, care detine Buffalo News si are un pachet mare de actiuni la Washington Post, Buffett a declarat ca pe masura ce se diminueaza inclinatia oamenilor inspre citit, scade si interesul pe care il prezinta ziarele pentru industria publicitatii si companiile care le editeaza pentru investitori, scrie NewsIn.

"Pe cele mai multe ziare din Statele Unite nu le-am cumpara pentru niciun pret", a spus Buffett. "Ele au potentialul de a inregistra pierderi aproape fara sfarsit. Nu vad nimic la orizont care sa arate finalul acestei tendinte", a adaugat el.

Multe ziare din Statele Unite au pierdut 20% sau mai mult din veniturile din publicitate, pentru ca schimbarile tehnologice si de tendinta ale cititorilor reduc tirajele, tot mai multi cititori cautand informatii pe internet.

Mai multe ziare din orasele americane mari s-au inchis in ultimele luni, iar viitorul ziarului Boston Globe, ce inregistreaza pierderi, detinut de The New York Times Co, ramane incert.

"Acum 20 sau 30 de ani, erau un produs cu o putere de evaluare ce era esentiala", a spus Buffett, observand ca acestea "si-au pierdut acea calitate esentiala".

Buffett a mai spus ca daca Berkshire va pastra Buffalo News, un cotidian din orasul cu acelasi nume din statul New York, este doar pentru ca Berkshire cumpara afaceri pe termen lung si nu vinde numai pentru ca firma a intrat intr-o perioada proasta.

Miliardarul american nu a exclus, insa, posibilitatea de a micsora costurile, inclusiv prin disponibilizari, si nici inchiderea ziarului, daca pierderie devin prea mari.

"Din punct de vedere economic, aceasta afacere ar trebui vanduta. Am spus ca sunt 100% de acord, dar nu o voi face", a spus Buffett. "Sindactul a fost cooperant pentru a avea un model economic care sa ne ofere macar niste bani", a adaugat miliardarul.

Charlie Munger, vicepresedinte al Berkshire, a calificat declinul presei scrise ca "o tragedie nationala". "Ceea ce o va inlocui nu va mai fi atat de valoros ca ceea ce pierdem", a spus Munger.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri