Regia de publicitate online Boom Advertising, parte a Netbridge Investments, a intrat in procedura de insolventa, in urma procesului intentat de RealMedia Network, proprietarul portalului imobiliare.ro. Prin declansarea falimentului, Boom ar putea evita plata unor datorii estimate la peste 1 milion de euro.
Pe 14 iulie, Tribunalul Bucuresti a hotarat intrarea in procedura de insolventa a Netbridge Investments SRL, companie controlata de fondul american de investitii NCH. Decizia survine dupa ce mai multe companii, printre care RealMedia Network, Gazeta Online si New Colors Trade au actionat regia online in judecata pentru neplata datoriilor acumulate in ultimul an. Potrivit surselor consultate de Wall-Street, datoriile Boom se ridica la aproximativ 1 milion de euro, dintre care circa 600.000 sunt catre Gazeta Online. Compania care gestioneaza site-ul gsp.ro a incetat colaborarea cu Boom in luna februarie.

Problemele financiare ale Boom au pornit de la o lipsa de lichiditati generata de incasarile sub asteptari de la sfarsitul lui 2008. Tot anul trecut, Boom ar fi contractat o linie de creditare externa in valoare de 1 milion de euro, cu termen de scadenta la sfarsitul anului. Primele suspiciuni potrivit carora Boom ar pregati un “faliment fortat” au aparut in momentul in care actionarii au infiintat o companie noua, Digital Ads, pe care au mutat site-urile controlate de NCH, lasand in portofoliul vechii companii clientii externi, fata de care acumulasera deja datorii.

Scenarii judiciare pentru Boom


In momentul in care o companie intra in procedura de insolventa, sunt 80-90% sanse ca ea sa se indrepte catre faliment/lichidare, ne-a explicat avocatul George Lipanescu. Dupa deschiderea procedurii de insolventa, compania nu mai are dreptul sa se administreze singura. Este numit un administrator judiciar – in acest caz compania BDO Conti Insolvency – care are mai multe atributii.

In primul rand, administratorul judiciar inventariaza bunurile societatii, analizeaza actele contabile si ii anunta pe ceilalti creditori ai Boom ca a fost declansata procedura de insolventa. Acesti creditori, printre care se numara Gazeta Online, UPC Romania, 3 D Media Communications, New Colors Trade se pot alatura RealMedia Network pe lista procedurii de insolventa pana pe data de 14 septembrie.

Administratorul judiciar are libertatea de a anula acte juridice ale societatii in insolventa daca se dovedeste ca aceasta a incercat fraudulos sa-si micsoreze activele pentru a le plati mai putin creditorilor, in stadiul de lichidare. Actele pot fi anulate retroactiv pe un termen de 120 de zile, mergand chiar pana la trei ani, in cazul unor acte de transfer cu titlu gratuit sau a unor activitati care ar fi lezat in orice fel drepturile creditorilor.

Netbridge are, la randul sau, mai multe posibilitati, potrivit avocatului Dinu Petre. In primul rand, poate sa formuleze un recurs impotriva sentintei de pe 14 iulie. Daca nu face recurs sau daca acesta ii este respins, proprietarul Boom are in continuare doua posibilitati: sa intocmeasca si sa urmeze un plan de reorganizare sau sa intre in faliment.

Daca opteaza pentru un plan de reorganizare, acesta trebuie aprobat de creditori, care vor fixa un termen limita pentru indeplinirea lui. Daca creditorii resping planul de organizare, firma intra automat in lichidare.

Falimentul presupune monetizarea activelor companiei debitoare pentru ca creditorii sa-si recupereze datoriile. In cazul Netbridge, firma care presteaza servicii, sansele sa-si acopere datoriile prin lichidare sunt mici. “Posibilitatea ca o astfel de companie sa acopere, cu bunurile proprii, datorile contractate, este extrem de redusa, singura solutie posibila fiind propunerea unui plan de redresare al societatii, care va trebui insa aprobat de adunarea creditorilui si admis de catre judecatorul sindic. Din informatile prezente insa pe site-ul Tribunalului Bucuresti nu rezulta ca in cazul Netbridge sa se fi aprobat un astfel de plan”, spune Lipanescu. La finalul procedurii de faliment, firma va fi radiata din Registrul Comertului.

Daca datoriile nu sunt acoperite in urma procesului de lichidare, asociatii companiei sunt obligati sa raspunda pretentiilor creditorilor in limita capitalului social – care se ridica, potrivit site-ului Ministerului de Finante, la 10.770 lei, in 2007. Asta inseamna mai putin de 3.000 de euro, cheltuieli suportate de Siminel Andrei, managerul NCH care detine 0,09% din actiunile Netbridge Investments, restul revenind unui off-shore cipriot. Falimentul poate deveni astfel calea prin care Boom isi va achita, prin 3.000 euro, datorii de 1 milion euro.

“Procedeul de insolventa este, in general, favorabil debitorului si nu ii multumeste pe creditori”, concluzioneaza Lipanescu.

Boom asteapta pozitia oficiala NCH


Contactat de Wall-Street, Claudiu Gamulescu, online business developer la Boom, a spus ca nu este familiarizat cu procedurile judiciare prin care trece compania. “Informatiile astea nu ajung nici la mine. Sunt niste decizii de management ale unui fond de investitii”. Cristi Petriceanu, directorul general al Boom, nu a putut fi contactat pana la sfarsitul zilei.

Si Daniel Crainic, director de marketing al RealMedia Network, compania care a declansat intrarea in insolventa a Boom, se arata rezervat in declaratii. “Asta se urmareste acum (recuperarea datoriilor – n.red.). E un subiect sensibil prin prisma faptului ca relatiile sunt foarte stranse intre Boom si imobiliare.ro”.

In cazul unui faliment, Boom s-ar inscrie intr-o linie inceputa in luna martie de agentia Bigger: cea a companiilor de publicitate falimentare, care lasa in urma datorii consistente. Wall-Street a scris despre asemanarea dintre Boom si Bigger, dupa ce Catalin Tolontan declarase, pentru paginademedia.ro, ca in piata se pregateste un nou caz Bigger, fara sa mentioneze numele companiei.

In 2008, Boom Advertising a avut vanzari totale de 6,24 milioane euro. Regia online este parte a Netbridge Investments, companie controlata de fondul american de investitii New Century Holding (NCH) Broadhurst, care mai detine companiile Active Soft, iMedia, Vodanet, Netbridge Development, Acasa Media.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri