Citand surse din cadrul redactiei The Observer, The Sunday Times afirma ca acest plan a fost discutat la o reuniune a grupului care a avut loc la 6 iulie, iar decizia ar putea fi luata luna viitoare. Astfel, ca o alternativa la acest plan oficialii GMG considera o inchidere a The Observer si o tranformare a publicatiei intr-o revista de business, cu data aparitiei joi.

Din cauza impotrivirii mai multor membri ai trustului media, liderii GMG au acceptat sa mai amane proiectul, in cautarea unei solutii alternative, ce ar putea insemna o versiune redusa mult a The Observer, care ar ramane insa publicatie duminicala.

In cazul in care GMG ar accepta aceasta optiune decizia ar putea genera o noua serie de concedieri, adaugandu-se celor 50 de disponibilizari la nivel editoral planificiate de Guardian News&Media pentru 2009.

O alta solutie ar fi vanzarea ziarului, care a aparut in anul 1791. The Observer face parte din trustul GMG incepand cu 1993.

The Observer a avut un tiraj de pana la 1,3 milioane de exemplare in 1979, dar a ajuns in 2008 la un tiraj de numai 420.000 de copii pe saptamana.

GMG a anuntat pierderi inainte de impozitare de 89,8 milioane de lire (106 milioane de euro) in ultimul sau exercitiu fiscal (martie 2008-martie 2009).