Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, initiata de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a fost aprobata in sedinta de Guvern.
"Documentul de strategie are ca obiectiv prioritar realizarea tranzitiei complete si efective de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la serviciile de televiziune in format digital de tip DVB-T si incetarea completa a emisiilor analogice pana la data de 1 ianuarie 2012", se arata intr-un comunicat al MCSI.

Pentru realizarea acestei tranzitii, a fost intocmit un plan de actiuni conexe care prevede, in prima faza, acordarea a doua din cele sase multiplexuri pana la data de 31 decembrie 2009.

"Pentru cele doua multiplexe vor fi impuse conditii de acoperire la nivel de teritoriu/populatie si de emisie Free To Air, precum si obligatia ca acestea sa retransmita programele publice de televiziune terestra cu acoperire nationala si posturile private de televiziune cu acoperire si indici de audiente semnificative, potrivit criteriilor si modalitatilor stabilite de CNA", se mai precizeaza in comunicat.

Pana cel tarziu la finele anului viitor, cel putin 60% din populatie si 50% din teritoriu trebuie sa fie acoperite de cele doua multiplexuri, iar pana la 31 iunie 2011 procentele trebuie sa creasca la acoperirea a cel putin de 80% din populatie si 70% din teritoriu. La 31 decembrie 2011 acoperirea va trebui sa fie de minim 90% din populatie si a 80% din teritoriu, deoarece la data de 1 ianuarie 2012 va inceta orice emisiune analogica de televiziune terestra in banda de frecvente UHF alocate emisiei digitale.

Conform planului MCSI, posturile de televiziune regionale/locale vor fi retransmise, in limitele posibilitatilor tehnice, prin intermediul multiplexelor regionale/locale disponibile, acordate dupa implementarea celor doua multiplexe nationale.

"Restul de patru multiplexe digitale se vor acorda pana cel tarziu la data de 1 iulie 2010, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa data de 1 ianuarie 2012", se precizeaza in comunicat, potrivit NewsIn.

Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel putin sapte posturi de televiziune Standard Definition cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinatie de posturi Standard Definition, High Definition precum si servicii multimedia.

"In scopul coordonarii procesului de tranzitie de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra, in treizeci de zile de la momentul intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern prin care se adopta strategia, se va constitui un Grup interdepartamental format din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Ministerului Finantelor Publice, Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii si Consiliului National al Audiovizualului", se mai arata in comunicat.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri