Daca din 2005 de cand a inceput tiparirea cartilor Hertei Müller, editura Polirom nu a vandut cele 2.000 de exemplare tiparite pentru volumele de proza "Regele se-nclina si ucide", "Animalul inimii" si nici cele 1.500 de copii ale volumul de poezie "Este sau nu este Ion", in urma anuntului ca scriitoare germana de origine romana a primit premiul Nobel vanzarile si cererile de carte crescand de zeci de ori.

“Dupa recompensarea Hertei Müller, am primit foarte multe comenzi la editura, atat din partea librarilor, cat si a cititorilor, direct pe www.polirom.ro. Incepand din aceasta saptamana, cartile Hertei Muller vor fi reeditate in transe succesive de cate 2.000 de exemplare. Pana joia trecuta, cand a primit Premiul Nobel scriitoarea era putin cunoscuta de publicul larg din Romania., dar de la anuntarea Nobelului, interesul pentru cartile ei a crescut enorm”, a declarat pentru Wall Street Oana Boca, director de imagine al editurii Polirom.

Vanzarile cartilor Hertei Muller, care pana acum nu au fost deloc impresionante, scriitoarea fiind considerata foarte buna, dar nu una populara in randul publicului ar putea sa ajunga astfel sa concureze cu scriitori mult mai populari precum Coelho, ale carui carti se vand in zeci de mii de exemplare in doar cateva luni.

“Cartile nu erau in reteaua noastra, intr-o saptamana, maxim doua, dupa retiparire vor fi. Sunt convins ca vom vinde intr-o luna, doua in jur de patru, cinci mii de exemplare, dar aceasta cifra depinde de tirajul care va fi retiparit de Polirom. Solicitarile au aparut la o ora, doua dupa anunut si oamenii nu intrebau de o anumita carte, ci pur si simplu daca aveam carti cu Herta Müller”, a declarat Flaviu Pastor, PR & Communication manager Diverta.

Daca inainte de anunt in reteaua Diverta, precum si la librariile Eminescu si Mihail Sadoveanu cartile nu se gaseau, in schimb, la Humanitas acestea nu erau cumparate in mai mult de 20-30 de exemplare pe luna.

“Dupa acest eveniment cererea , respectiv vanzarea a fost inzecita. Astfel, cu ajutorul Poliromului, am asigurat un stoc de cateva sute de exemplare pentru tot lantul de librarii Humanitas, pana la aparitia noilor tiraje. Vanzarile din online sunt apropiate de vanzarile unei librarii de top din lantul librariilor Humanitas. Estimam de acum inainte o cerere constanta a cartilor Hertei Müller, deoarece experienta ne-a aratat ca laureatii Nobel sunt autori despre care se duce vestea ca scriu bine, isi castiga noi cititori in fiecare an, iar vanzarile sunt intotdeauna cele scontate”, spune Cristina Popa, director adjunct al librariilor Humanitas, operate de editura Humanitas, cea care a publicat si cele mai multe carti scrise de laureati ai premiilor Nobel pentru literatura.

Cele mai bine vandute carti in librariile Humanitas sunt "Este sau nu este Ion", "Animalul inimii", "Regele se-nclina si ucide", ultima carte fiind mai slab vanduta deoarece nu a mai existata o continuare de tiraj.

Popularitatea cartilor Hertei Müller a crescut semnificativ si in cele sase unitati ale Librarul Dulimex.

“Inainte ca Herta Muller sa obtina premiul Nobel, cartile ei nu se vindeau. Acum aceste carti se vand ca "paine calda". Peste 100 de persoane au intrebat in fiecare librarie de cartile Hertei Müller. Probabil la Targul International de carte, ce se desfasoara zilele acestea la Frankfurt, editorii romani se vor bate pe cartile Hertei Müller”, a afirmat Raluca Tirnauceanu, Coordonator Marketing & PR al editurii Meteor Press.