Reprezentanti ai autoritatilor, societatii civile, mediului de afaceri si ai creatorilor de continut lucreaza la elaborarea unui document care sa reglementeze principiile Internetului, download-ului si share-ului. Documentul final ar putea constitui baza pentru o lege a Internetului.

„Acordul pentru dezvoltarea si protectia operelor pe noile retele digitale“, elaborat de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), a fost dezbatut public ieri. Criticile aduse de presa si de bloggeri au determinat ORDA sa ia in considerare anularea documentului, transmite NewsIn.

Principalele obiectii aduse „acordului" au fost lipsa definirii conceptelor si limitarea dreptului constitutional de liber acces la cultura si cunoastere. In cadrul documentului, utilizatorii de Internet sunt numiti „consumatori“, iar accesul este redus la „acces rezonabil al consumatorilor la cultura si cunoastere“.

Printre prevederile acordului se numara simplificarea „modului de acordare a licentelor in mediul digital, inclusiv prin analizarea organizarii unui ghiseu virtual unic“, „digitizarea repertoriului national si promovarea si integrarea sa in repertoriul international pentru a putea fi utilizat si de consumatori din alte tari“, asigurarea „transparentei metodelor de licentiere“ si reglementarea folosirii operelor „orfane“, al carui autor a murit si nu exista mostenitori sau care nu au autor identificat.

Pentru elaborarea unui nou document care sa reglementeze principiile Internetului, download-ului si share-ului, s-a stabilit organizarea a patru grupuri de interese (autoritati, societatea civila, mediul de afaceri si autorii), care sa lucreze pe doua planuri – practic si strategic.

ORDA va anunta ulterior adresa web unde vor avea loc discutiile pentru elaborarea documentelor. Discutiile vor fi libere si publice, astfel incat oricare dintre cei 7 milioane de utilizatori de Internet din Romania va putea interveni.

Printre prevederile care ar trebui sa fie incluse in viitorul document au fost precizate „adaptarea legislatiei”, „justul echilibru intre autori si consumatori”, „recunoasterea capacitatilor creatoare ale utilizatorilor”, „protectia operei scrise”, „respectarea dreptului la acces”, si „marirea procentului de utilizare a internetului si culturii online”.

Documentul final nu se va constitui intr-o lege, dar va putea fi un punct de plecare.

In prezent in Romania nu exista un acord asupra unui regulament strict al Internetului. Online-ul este reglementat de trei alte arii legislative: protectia consumatorului, legea drepturilor de autor si legile telecomunicatiilor.

Pirateria in Occident

Masurile impotriva pirateriei pe Internet si, implicit, pentru protejarea drepturilor de autor, reprezinta, de altfel, un subiect de actualitate pe agenda autoritatilor din tarile europene si din SUA. In Marea Britanie, de exemplu, peste 7 milioane de utilizatori de Internet ar putea risca sanctiuni pentru piraterie care sa mearga de la restrictionarea accesului in mediul online pana la amenzi de 50.000 de lire sterline, potrivit unor masuri amintite de guvern. Planul a starnit controverse, inclusiv in randul autoritatilor. Astfel, Tom Watson, un inalt oficial al guvernului britanic, a criticat propunerile de sanctionare a pirateriei online, catalogandu-le drept extreme, si a facut apel pentru o abordare mult mai ponderata in ceea ce ii priveste pe cei care doar descarca materiale aflate sub protectia copyright-ului. El a mai precizat ca mult mai grave sunt actiunile celor care fac posibila descarcarea ilegala de pe Internet a muzicii si a filmelor si ca mai degraba acestia ar trebui pedepsiti.

Interventia lui Watson a venit la putine zile dupa ce Pirate Party, partidul suedez ce urmareste legalizarea pirateriei pe Internet, si-a anuntat deschiderea unei filiale in Marea Britanie. Pirate Party, care are un reprezentant si in Parlamentul European, a adunat cate 100 de adepti pe ora in randul britanicilor, de la infiintarea filialei.

In luna mai, parlamentarii francezi au adoptat legea Hadopi, care protejeaza drepturile de autor de pe Internet si stabileste amenzi pentru descarcarea ilegala de fisiere si chiar sistarea accesului la Internet pentru cei care recidiveaza.

Jammie Thomas-Rassett, prima femeie acuzata de descarcare ilegala de fisiere in SUA, a primit o amenda de 1,92 milioane de dolari, la inceputul acestui an. Departamentul de justitie a intervenit recent in cazul Thomas-Rassett, dupa ce apararea a lansat un apel, considerand sanctiunea "neconstitutionala". Din pacate pentru Thomas-Rassett, Congresul american nu a fost de acord si a mentinut amenda. In luna iulie, Joel Tenenbaum a fost cel de-al doilea cetatean acuzat in SUA pentru descarcare ilegala de fisiere. Tenebaum a recunoscut ca a descarcat ilegal 30 de melodii, delict pentru care a fost nevoit sa achite statului o amenda de 675.000 dolari.

Citeste si: Companiile romanesti, condamnate penal pentru piraterie


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si
Romania, cel mai scazut procentaj de internauti constanti