Decat o Revista, un proiect artistic conceput de un grup de reporteri, editori, fotografi si designeri, se lanseaza in aceasta duminica intr-un tiraj limitat. Revista s-a nascut din dorinta celor implicati de a crea un produs-exemplu pentru piata de periodice – o mostra de ce ar putea contine si cum ar putea sa arate o revista gandita ca un obiect de colectie.
Revista a fost construita de un nucleu editorial format din cinci oameni: Cristian Lupsa, Raymond Bobar, Lavinia Gliga, Gabriel Dobre si Sebastian Ispas. La crearea continutului au contribuit peste 40 de colaboratori, printre care Razvan Exarhu, Vlad Petreanu, Cosmin Bumbut si Cosmin Alexandru.

„DoR e o publicatie generalista, dar nu superficiala. Inteligenta, dar nu condescendenta. Cu opinii, dar nu didactica. Altfel, dar nu alternativa”, o prezinta creatorii ei.

Coperta a fost fotografiata de Alex Galmeanu, care si-a reinterpretat o imagine iconica cu Mihai Dobrovolschi, surprinsa in 2004 la o sedinta foto pentru revista Bolero. Articolul de coperta este o deconstructie a unui cover story traditional.

In cele 120 de pagini se mai gasesc articole despre magie, pufuleti, mitul curentului, diacritice, alegeri si alte subiecte care isi propun sa ilustreze printr-un melanj aiuritor, dar coerent, lumea in care traim.

Prin abordarea sa vizuala, DoR isi propune sa se apropie de o carte. Raymond Bobar, art directorul proiectului, spune ca multi oameni au inceput sa refuze revistele pentru ca echivaleaza cu paduri taiate degeaba. Cartile insa continua sa fie pretuite.

„Am facut aceasta revista pentru ca credem in viitorul acestui mediu – in ciuda crizei financiare si a amenintarii erei digitale. Dar ca aceasta forma sa supravietuiasca e nevoie de o schimbare de atitudine.

Am vrea ca Decat o Revista sa starneasca o discutie despre viitorul revistelor in Romania. Am vrea ca oamenii care o citesc sa reactioneze si sa inceapa sa le ceara revistelor pe care le cumpara mai multa atentie, mai mult respect si mai mult continut de calitate”, se arata in editorialul-explicatie al revistei.

Revista e programata sa apara intr-un singur numar si e finantata integral din buzunarul echipei. Tirajul este de 1.500 de exemplare. Lansarea va avea loc duminica, la ora 18.00 in Club Control din Bucuresti.

Citi si doua interviuri cu Raymond Bobar, despre design-ul de revista si Alexandru Galmeanu: Fotografia, la granita dintre comercial si arta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele mai bune fotografii din lume pot fi vazute in Bucuresti