Aflati poate la prima intalnire din ultimii 20 de ani, specialisti in marketing si cercetare au cazut de comun acord asupra unui set de reguli nescrise in research. Ideea centrala: colaborarea dintre advertiseri si cercetatori maximizeaza bugetele clientilor pe termen mediu si lung.

Prezent in cadrul evenimentului Marketing Research 2010, Daniel Enescu (foto), director general al Daedalus Millward Brown, a declarat ca ideea creative fara concept este ca o constructie fara fundatie, multe executii finale esuand la testul de relevanta si nu la cel de creativitate.

“Ideea creativa este cartea, iar executia este filmul. Adeseori vedem filme proaste dupa carti bune, dar aproape niciodata viceversa. Calea cea dreapta este calea calea completa: pozitionare – concept – idee creativa – executie”, spune Enescu.

La randul sau, Alfred Dumitrescu, director general The Lighthouse Group, a prezentat o serie de activitati recomandate in cercetare, respectiv puncte ce ar trebui evitate.

Sfaturi:
1. Acordati timp pentru o lista de prioritati (concept, idee creativa, mesaj, branding)
2. Comunicati aceasta lista de prioritati agentiei de creatie astfel incat acestea sa fie bine puse in evidenta in executiile ce urmeaza a fi testate.
3. Asigurati-va ca executiile corecte ajung la agentia de cercetare cu cel putin o zi inainte de inceperea field-ului.
4. Atentie la ce anume din idee si mesaj pare sa rezoneze cu adevarat in mintea respondentilor
5. Bucurati-va cand auziti “nu-mi place”

Din seria “asa nu”:
1. Sa nu schimbati din mers obiectivele cercetarii
2. Sa nu cereti consumatorilor sa fie “creativi” si “originali”
3. Sa nu va asteptati ca intrebarea “daca i-ar face sa cumpere” sa primeasca un raspuns realist
4. Sa nu cereti respondentilor sa vizioneze de cate 3 ori aceeasi reclama atunci cand sunt 3-4 runde de testare.
5. Sa nu uitati ca o cercetare calitativa are valoare doar prin ceea ce se degaja ca fiind comun si sa nu acordati o importanta excesiva opiniilor individuale.

Pe de alta parte, Jan Callebaut, CEO Why5Research si fondator Censydiam, sustine ca cercetarea se refera in primul rand la oameni, in timp ce produsele reprezinta doar un element pentru o viata confortabila.

“Brandurile sunt de succes daca reusesc sa creeze o legatura cu consumatorii. Cel mai deranjant lucru in cercetare este momentul in care unii incearca sa-si demonstreze superioritatea, sa arate cat sunt ei de inteligenti. Trebuie sa tratezi oamenii ca fiinte umane, cu emotii”, declara Callebaut.

Cercetarea online, doar 1% din total piata in Romania

Piata de cercetare online din Romania se aseamana in prezent cu cele din tari precum Bulgaria, India, Bolivia, reprezentand doar 1% din industria de cercetare, in timp ce in lume media este de 20%.

In Romania alte metode de cercetare se realizeaza prin telefon (12%) si interviuri face to face (60%).

La polul opus se situeaza tari precum Germania, Olanda sau Marea Britanie, tari in care cercetarea online detine ponderi de 29%, 28%, respectiv 25%, arata studiile Daedalus Millward Brown.

Potrivit acestora, cercetarea online se remarca prin costuri directe mai mici cu pana la 50% fata de interviurile realizate fata in fata, printr-o mai mare flexibilitate, o durata a cercetarii redusa sau includerea unor participanti din mai multe zone georgrafice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si
Antreprenoriat pentru a nu lua plasa: Cum sa cumperi corect o masina