In urma acestei tranzactii, Comcast va unifica serviciile de cablu, in valoare de 7,25 mld. dolari, cu activele grupului de televiziune NBC Universal, estimate la 30 mld. dolari. Noua entitate va fi condusa de Jeffrey Zucker.

Potrivit Bloomberg, negocierile au inceput in luna martie a acestui an. Compania media franceza Vivendi, care detine 20% din actiunile NBCU, a aprobat vanzarea pachetului sau pentru 5,8 mld. dolari, fapt care a lasat mana libera tranzactiei GE-Comcast.

Aceasta intelegere poate marca un eventual exit al General Electric din industria media dupa mai mult de doua decenii de activitate.

“O noua energie este intotdeauna un lucru benefic. Comcast cumpara NBCU in cea mai neagra perioada din istoria media”, declara Bob Wright, fostul presedinte al NBC Universal , in prezent senior consultant in cadrul firmei Lee Equity Partners LLC.

General Electric, ce detinea inainte de tranzactie un pachet de 80% din actiuni, va obtine in urma contributiei sale lichiditati in valoare de circa 8 mld. dolari. Pentru GE, tranzactia marcheaza exitul dintr-o industrie considerata de multi analisti “nepotrivita” pentru o companie cu o vechime de 117 ani, axata in special pe industrie, finante si sectorul medical. General Electric detinea NBC din anul 1986.

Potrivit CEO-ului GE, Jeffrey Immelt, NBC a generat actionarilor de la GE un randament anual de aproximativ 11%.

Cu toate acestea, tranzactia ar putea fi aprobata dupa aproape un an, in conditiile in care autoritatile de reglementare in audiovizual au declarat ca vor analiza cu foarte mare atentie aceasta intelegere si impactul sau asupra peisajului mediu, existand temeri pentru un eventual monopol.