Vanzarile de carti electronice precum Amazon Kindle sau Sony Reader se vor dubla anul viitor, estimeaza analisti citati de Financial Times. Potrivit acestora, formele electronice de hartie, bazate pe display-uri care folosesc “cerneala digitala” ar putea deveni unul dintre marile hituri tehnologice ale urmatorului deceniu.
Chiar daca e-reader-ele care se gasesc acum pe piata sunt inca foarte scumpe, cu preturi care se ridica la cateva sute de dolari, marele avantaj pe care il au fata de hartia obisnuita este ca pot fi updatate electronic cu cantitati imense de informatie, care se gasesc fie stocate in memoria computerelor din biblioteci, fie pot fi descarcate de pe Internet.

Cu toate acestea, vanzarile e-book-urilor existente pe piata (printre care Amazon Kindle si Sony Reader) vor atinge anul viitor 10 milioane de exemplare, de doua ori mai multe decat in 2009, potrivit analistilor consultati de Financial Times.

Compania care furnizeaza peste doua treimi din ecranele folosite de cartile electronice se numeste Prime View International si are sediul in Taiwan. Initial o subsidiara a celui mai mare producator de hartie conventionala din Taiwan, PVI a investit aproximativ un miliard de dolari in dezvoltarea tehnologiilor pentru crearea e-paper-ului si intr-o serie de achizitii.

Recent, PVI a cumparat compania americana E Ink, un pionier in dezvoltarea hartiei electronice. Incepand din 1997, E Ink este cel mai mare furnizor de capsule chimice din care se produce cerneala digitala. Tranzactia s-a ridicat la 215 milioane de dolari bani gheata, plus actiuni in valoare de aproximativ 300 milioane dolari.

In ultimii patru ani, PVI a mai cumparat diviza de e-paper a Philips din Olanda si compania sud-coreeana Hydis, producatoare de ecrane LCD.

Dupa achizitia E Ink, compania taiwaneza isi propune sa realizeze proiecte noi, precum crearea unor display-uri color si video. De asemenea, se lucreaza la micsorarea greutatii ecranelor e-book-urilor, precum si la fexibilizarea lor, astfel incat sa semene mai bine cu hartia adevarata.

In urmatoarele luni, PVI isi propune sa introduca un nou ecran, facut din plastic si nu din sticla, care ar trebui sa reduca greutatea e-reader-elor prezente pe piata cu o treime – inca un pas pentru a aduce hartia electronica mai aproape de pretul si usurinta in utilizare a hartiei traditionale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri