Raiffeisen Bank anunta cea de-a doua editie a Raiffeisen Art Proiect, o initiativa orientata catre sustinerea si promovarea unor proiecte de valoare ale culturii romanesti. Anul acesta, Raiffeisen Art Proiect are doua componente: publicarea unei lucrari fundamentale pentru cultura romaneasca, Istoria literaturii romane contemporane, 1941-2000 de Alex Stefanescu, si a unui album-monografie dedicat pictorului Dan Hatmanu.

Istoria literaturii romane contemporane, 1941-2000, lansat la targul de carte Gaudeamus, este o lucrare enciclopedica de istorie literara care continua analiza literaturii romane de la George Calinescu pana in prezent. Demersul reputatului critic literar Alex Stefanescu a pornit, asa cum autorul insusi marturiseste in prefata lucrarii, de la datoria morala de a povesti ce s-a intamplat in literatura romana in perioada comunista. Autorul a lucrat si a adunat materialele in zeci de ani, volumul avand peste 1000 de pagini. Lucrarea acopera perioada 1941-2000, impartita in cinci secvente. Fiecare dintre cele cinci secvente temporale este precedata de o cronologie a evenimentelor politico-literare majore ale perioadei respective.

“Suntem deosebit de incantati ca am avut onoarea de a sprijini un proiect literar de o asemenea anvergura si importanta. Cultura reprezinta adevarata identitate a unei natiuni dar, din pacate, ea nu beneficiaza intotdeauna de resursele care i se cuvin. Prin Raiffeisen Art Proiect ne straduim sa oferim proiectelor culturale valoroase vizibilitatea pe care o merita si ne dorim ca, pe viitor, sutinerea marii culturi sa devina o preocupare extinsa, atat a actorilor din mediul cultural si economic, cat si a reprezentantilor din sfera politicului”, a declarat Steven van Groningen, Presedinte Raiffeisen Bank.

“Mi-am imaginat aceasta lucrare ca pe o Arca a lui Noe, pe care am luat tot ce era mai frumos, mai semnificativ si mai demn de salvat din literatura romana, intr-o vreme nefavorabila literaturii. Doresc sa multumesc inca o data Raiffaisen Art Proiect pentru ca a ajutat Arca noastra sa ajunga la mal, precum si Raiffeisen Bank, pentru misiunea nobila pe care si-a asumat-o”, a comentat autorul lucrarii, Alex Stefanescu, redactor-sef al publicatiei Romania literara.

“Albumul-monografie este o calatorie in lumea formelor si culorilor create de artist, o lume cu totul originala si profund romaneasca. Putini artisti se pot bucura sa-si vada cele mai importante opere stranse intr-un album de calitate si am fost onorati de sprijinul pe care l-am primit de la Raiffeisen Bank”, a declarat Maria Hatmanu, muzeograf si autoarea cartii.

Lansat in 2002, Raiffeisen Art Proiect si-a propus sa sprijine dezvoltarea proiectelor artistice din diferite zone de expresie. Proiectul a pornit de la convingerea ca implicarea in viata comunitatii in care isi desfasoara activitatea banca este o datorie de onoare. In 2002 seria Raiffeisen Art Proiect a debutat cu un spectacol inedit, de tip one-man show, sustinut, in premiera in Romania, de actorul Dan Puric.