In Strategia Nationala de Aparare inaintata de seful statului Parlamentului, "fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora" este considerat una dintre vulnerabilitatile Romaniei.
"In zona apararii si securitatii nationale, riscul este definit drept probabilitatea de a se produce o paguba semnificativa la adresa intereselor, valorilor sau obiectivelor nationale de securitate. In contextul acestei strategii, amenintarile sunt factori cu origine externa prin care sunt afectate grav interesele, valorile si obiectivele nationale de securitate. Factorii din interiorul societatii care potenteaza actiunea amenintarilor sunt denumite vulnerabilitati. Scopul Strategiei naitonale de aparare este de a asigura un management modern si eficent al riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatiilor, urmarind, intr-o prima faza, inventarierea, prevenirea sau reducerea lor si, ulterior, combaterea acestora", se arata in textul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, discutata marti (22.06.2010) in CSAT si inaintata Legislativului.

CSAT identifica, in document, principalele vulnerabilitati ale Romaniei, printre acestea regasindu-se si "fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora", dar si "presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului". Crima organizata, presiunile si influenta pe care aceasta incearca sa le exercite asupra institutilor statului, asupra mass media si asupra unor reprezentanti ai clasei politice este, de asemenea, un punct care poate afecta securitatea statului roman.

Documentul mai noteaza, ca puncte vulnerabile ale tarii noastre si diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii ale statului, capacitatea administrativa redusa la nivel central si local, politizarea excesiva a unor institutii, atat la nivel local cat si national, coruptia, cu implicatii asupra functionarii institutiilor statului si cu efecte negative asupra vietii cetateanului, evaziunea fiscala, contrabanda si practicile specifice economiei subterane.

Strategia de Aparare Nationala denunta si lipsa unui mecanism coerent de previziune, prognoza, programare, planificare, executie si control pe care sa sustina conducerea bugetara in sistem multianual si pe baza de rezultate si dezechilibrele bugetare generate de decizii politice gresite.

Calitatea slaba a serviciilor publice de sanatate, decalajul de dezvoltare intre regiunile Romaniei, tendintele demografice negative si procesul de imbatranire a populatiei, calitatea scazuta a sistemului de educatie prin degradarea actului educational, cu efecte directe asupra evolutiei societatii romanesti prin deprofesionalizarea acesteia, degradarea coeziunii familiilor ca urmare a fenomenului de migrare, cu consecinte puternic negative asupra copiilor si tinerilor, deficientele in protectia si functionarea infrastructurii critice sunt alte puncte vulnerabile, enumerate in Strategia supusa atentiei parlamentarilor.

Apararea Romaniei reprezinta totalitatea actiunilor intreprinse, a mijloacelor si metodelor specifice necesare pentru a proteja interesele, valorile si obiectivele nationale de securitate de riscurile si amenintarile la care pot fi supuse. Succesul apararii duce la obtinerea securitatii, o stare care, in conditia sa ideala, ar fi caractetizata prin absenta riscurilor si a amenintarilor, mai arata documentul citat. Statul roman dispune de doua modalitati prin intermediul carora combate riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile identificate in acest document: pe de-o parte, concentrand resursele proprii, nationale, si pe de alta parte cooperand cu aliatii si partenerii internationali.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri