Un anunt final in privinta vanzarii Le Monde catre acest consortiu va fi facut in cursul acestei zile. Consortiul a oferit aproximativ 100 mil. euro pentru un pachet de 65% din actiuni si a declarat ca nu va influenta politica editoriala a publicatiei.

Vanzarea Le Monde subliniaza perioada dificila prin care trece presa franceza, afectata de scaderea veniturilor din publicitate si a tirajului.
Le Monde a fost controlata timp de 60 de ani de catre asociatia jurnalistilor.

Alte titluri importante ale presei scrise franceze au fost achizitionate de-a lungul timpului de oameni de afaceri. Astfel, Serge Dassault, activ in industria aeriana, a cumparat Le Figaro, cel mai mare cotidian francez in functie de tiraj. In plus, Bernard Arnault, directorul executiv al grupului LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, a achizitionat in anul 2007 liderul publicatiilor de business, Les Echos.

Tirajul principalelor trei ziare din Franta a raportat anul trecut scaderi importante. Astfel, Liberation a afisat un tiraj in scadere cu 9,5%, in timp ce Le Monde a scazut cu 4,14% si Le Figaro cu 1,76%.

In 2008 Le Monde a renuntat la 130 de angajati in incercarea de a economisi anual 15 mil. euro.

Actionariatul Le Monde este format din Le Monde et Partenaires Associes (60%), Lagardere (17,3%), Prisa (15%), Stampa SAS (2,9%), Nouvel Obs (1,8%) si alti actionari mai mici (2,7%).