UPDATE: Sorin Ovidiu Vantu sustine, intr-un comunicat de presa publicat pe realitatea.net, ca dosarul e fabricat si face parte dintr-o campanie declansata impotriva sa dupa alegerile prezidentiale de anul trecut.

"Fata de presupusul meu dosar, aparut pe un site de stiri, cuprinzand colaborarea mea cu Securitatea, sustin ca este un dosar fabricat si face parte dintr-un lung sir de manipulari si agresiuni care au inceput din 7 decembrie 2009. Drept urmare, am decis sa actionez in judecata site-ul de stiri care a publicat informatia. Daca instanta va decide ca am fost colaborator voi plati eu; daca nu, vor fi obligati sa plateasca ei. Pana la pronuntarea definitiva a instantei, mi se pare jenant orice alt tip de comentariu", a spus Vantu, in comunicatul de presa.


“Din documente si marturii rezulta ca SOV a fost infractor de drept comun arestat in '82 pentru delapidare, turnator la Securitate racolat in '83 si bisnitar pitoresc in Roman dupa eliberare, din '85, pana la Revolutie. Dupa, il gasim tot aproape de fosti ofiteri de Securitate, antrenati in afaceri complexe”, se arata in ancheta celor doua publicatii.

O serie de documente din Dosarul Personal arata ca Sorin Ovidiu Vantu ar fi fost racolat de Securitate la 28 de ani, in aprilie 1983, in timp ce executa, la penitenciarul Bacau, o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru delapidare. In angajamentul de colaborare cu fosta Securitate, Vantu a intrat in retea ca informator, cu numele de Nus. Din notele si rapoartele obtinute de cele doua publicatii reiese ca informatorul Nus era activ si scria note despre alti detinuti.

Contactat in doua randuri, la inceputul si la sfarsitul investigatiei, Sorin Ovidiu Vantu a precizat ca isi rezerva dreptul de a avea o reactie dupa publicarea materialului.

Constatarea oficiala a calitatii de colaborator o poate face Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. HotNews.ro a solicitat CNSAS, in data de 15 iunie 2010, sa verifice calitatea de fost colaborator al lui Sorin Ovidiu Vantu.