MCSI a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern prin care una dintre licentele pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra sa fie atribuita direct Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), pana la 1 august pentru un milion de euro. SNR este controlata integral de stat, prin Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
Proiectul de Hotarare de Guvern elaborat de MCSI a fost respins de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), dar si de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), scrie Mediafax.

"Proiectul de Hotarare de Guvern ar incalca mai multe acte normative si in primul rand legea audiovizualului, dar si o ordonanta de urgenta cu putere de lege care se refera la domeniul comunicatiilor. In plus, procedura de atribuire a primelor doua multiplexe este demarata si prevede o selectie comparativa, iar pentru celelalte patru multiplexe, o selectie competitiva, asa ca nu vedem cum ar fi posibila modificarea acestei strategii si atribuirea directa a unui multiplex catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii. …SNR poate participa la procedurile de selectie deja demarate, la fel ca oricare alt competitor", a explicat Rasvan Popescu, presedintele CNA, avizul negativ dat de Consiliu.

SNR este controlata integral de stat, prin Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Contactati de Wall-Street, oficialii MCSI nu au raspuns pe acest subiect.

Potrivit proiectului stabilirea castigatorilor se va face "cel mai tarziu pana la data de 15 octombrie 2010, pentru doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru acordate prin proceduri de selectie comparative distincte" si "cel mai tarziu pana la 01.08.2010, o licenta de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru va fi atribuita SNR".

Proiectul mai spune ca pentru finalizarea procesului, al treilea multiplex digital national, bazat pe frecventele utilizate in prezent in reteaua postului public TVR 2, va fi atribuit Societatii Nationale de Radiocomunicatii SA (SNR) pana la data de 01.08.2010, cu plata unei taxe de licenta in valoare de 1.000.000 euro (...) cu obligatia ca acesta sa retransmita programele publice nationale de televiziune transmise in sistem analogic, pe cale radio terestra, precum si posturile private de televiziune, potrivit criteriilor si modalitatilor stabilite de CNA".

SNR transmite programele publice de televiziune din anul 1957 si este principalul furnizor de servicii de radiocomunicatii din Romania.

Sub brandul Radiocom, compania asigura suport de transmisii pentru telefonia publica, retelele de telefonie mobila, transfer de date si internet.

"In perioada 2005-2008, SNR a desfasurat mai multe programe de modernizare, in valoare totala de circa 100 de milioane de dolari, programe realizate prin credite acordate cu garantia statului roman. Toate emitatoarele de putere achizitionate prin aceste programe au fost prevazute cu posibilitatea de a transmite programe digitale de televiziune, cu transformari minime. Infrastructura actuala a SNR permite o acoperire in populatie cu programele publice TVR1, TVR 2 ale Societatii Romane de Televiziune de peste 95% (...) Nu mai exista pe piata actuala un operator care sa poata oferi o asemenea acoperire si calitate superioara a transmisiilor de televiziune", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

Procedura de selectie pentru primele doua licente de utilizare a frecventelor radio trebuia initial sa aiba loc pana la 30 iulie 2010, urmand ca pana la data de 31 octombrie 2010 sa fie alocate si urmatoarele 4 multiplexe.

Potrivit strategiei de trecere la televiziunea digitala cele doua multiplexe trebuie sa acopere minimum 60% din populatie si 50% din teritoriu pana la 30 iunie 2011.

Pe de alta parte, pana la 31 decembrie anul viitor, acoperirea trebuie sa fie cel putin de 80% la nivelul populatiei si 70% la nivelul suprafetei, iar in iunie 2012 de 90% din populatie si 80% din teritoriu.

Transmisia analogica terestra trebuie oprita pana la 1 ianuarie 2012, insa posturile cu acoperire nationala ale televiziunii publice vor functiona pana in 2015, aceasta perioada de trasmisie simultana a serviciilor de televiziune analogica si digitala fiind denumita "simulcast''.

In Romania, dintre cele 7,3 milioane de gospodarii, in jur de 5,7 milioane sunt abonate la serviciile unui operator, restul de 1,6 milioane fiind cele care utilizeaza televiziunea terestra analogica, adica receptioneaza programe gratuit, din eter, cu antena individuala de bloc sau de camera.

Acesti consumatori vor fi primii afectati de trecerea la televiziunea digitala si potrivit ANCOM vor receptiona pentru o perioada atat semnal analogic cat si digital, iar pana la intreruperea completa ar trebui sa aiba receptoare digitale ori set-top boxuri.

Decizia de stopare a transmisiei analogice terestre a fost luata in 2006 la Geneva, trecerea de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la cele in format digital de tip DVB-T ((Digital Video Broadcasting - Terrestrial) facandu-se in Romania prin atribuirea a 6 multiplexe la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri