Ministerul Turismului a prezentat ieri la Shanghai identitatea vizuala a brandului turistic al Romaniei. Revelatia a starnit mai degraba reactii negative in industria autohtona de branding: logoul e mediocru, nediferentiator, invechit, probabil plagiat, iar sloganul e pretios si face o promisiune pe care s-ar putea sa nu reuseasca sa o respecte.
Sloganul si logoul au fost realizate de compania spaniola THR Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion, castigatorul licitatiei pentru crearea si promovarea brandului turistic de tara. Per total, campania dispune de un buget de 75 milioane de euro, fonduri europene alocate pana la finalul anului 2013. Aceasta prima componenta (identitatea vizuala) a fost realizata cu un buget de 900.000 euro – suma propusa de compania spaniola fiind cea mai mica din cadrul licitatiei care a avut loc anul trecut si la care au participat 13 consortii de companii de branding si cercetare.

Rezultatul, pana acum: un logo care are in centru cuvantul “Romania”, scris in nuante de verde; semnul diacritic e colorat in portocaliu, iar deasupra numelui tarii e desenata o frunza verde cu codita albastra. Sloganul, care fusese vehiculat in presa cu o zi inainte de lansare, este “Explore the Carpathian Garden”. Nici unul din cele doua componente ale identitatii vizuale a brandului turistic nu ii incanta pe specialistii in branding chestionati de Wall-Street.

“Designul e mediu. Nici corijent, nici premiant. Are marea problema strategica (nu vizuala) ca nu este original si puternic diferentiator”, spune Stefan Liute, strategy director al agentiei de branding Grapefruit.

In opinia lui Beatrice Danis, managing partner BrandTailors, logoul este imbatranit din punct de vedere vizual. “Partenerul meu de business are o vorba interesanta: lucrurile urate tind sa fie memorabile. S-ar putea sa ne trezim in situatia in care acest simbol sa devina suficient de memorabil doar pentru ca, din punct de vedere al retoricii vizuale este foarte, foarte imbatranit”.

Bogdan Banzas, director de creatie si CEO la Branzas Design, are o alta problema cu logoul: faptul ca frunza este fie plagiata dupa logoul unei companii de transport, asa cum a semnalat piticu.ro, fie a fost cumparata dintr-o baza de imagini. “Ceea ce contravine din nou strategiei, de a oferi o experienta unica a Romaniei. Unde este mesajul de unicitate daca gasim frunza pe toate gardurile?”.

In general, frunza este un element vizual foarte comun in logouri. O simpla cautare pe Google Imagini afiseaza peste trei milioane de rezultate – logouri cu frunze (printre care si cea din logoul Romaniei).

Sa folosesti elemente gata fabricate intr-un proiect de branding se poate intampla atunci cand clientul dispune de bugete mici si nu isi permite serviciile unor consultanti si designeri profesionisti, explica Branzas.

Pe de alta parte, THR a mai realizat brandinguri de tara si pentru Spania, Croatia, Grecia sau Argentina, deci are un portofoliu consistent in aceasta zona. Insa bugetul pentru care a promis sa livreze identitatea vizuala a brandului turistic al Romaniei (900.000 euro) ramane foarte mic. Mai ales daca luam in considerare faptul ca, inainte sa se apuce de “desenat”, compania a facut mai multe studii de cercetare si focus grupuri in 11 tari, potrivit unei surse din piata de comunicare. THR ar fi desenat cateva zeci de variante de logo, iar cel final a fost ales pe baza rezultatelor cercetarilor.

Asemanarea dintre frunza din logoul Romaniei si cea de pe changetransport.com nu reprezinta furt sau plagiat, ci mai degraba comoditate si mediocritate, considera Stefan Liute. “Simbolul grafic ales trebuia desenat «cu propria mana» de furnizor. Folosirea unui simbol dintr-o banca de imagini da impresia de serie, lipsa de originalitate, de produs luat de pe raft. Si daca e pe raft, inevitabil a mai fost cumparat si folosit si de altii”.

Aceasta solutie putea sa fie determinata si de pretul extrem de scazut cu care furnizorul a castigat licitatia, mai spune Liute. Un pret despre care atat Grapefruit, una dintre agentiile inscrise in licitatie, cat si alti participant, au afirmat public ca este anormal de mic.

Si sloganul “Explore the Carpathian Garden” a starnit comentarii din partea specialistilor in branding. Este pompos, pretios, fara continut, nediferentiator, spune Bogdan Branzas. In al doilea rand, Carpatii nu apartin doar Romaniei, ci traverseaza teritoriul a sapte tari.

O alta problema a asocierii cu acest lant montan ar putea fi faptul ca nu este foarte cunoscut “turistului global”, spune Beatrice Danis. Apoi, sloganul s-ar putea sa faca o promisiune pe care Romania sa nu o poata respecta. Pentru ca turistii sa ajunga sa exploreze “gradina carpatina”, ei ar avea nevoie de infrastructura pentru a ajunge acolo. Infrastructura care la noi este extrem de deficitara.

Un alt detaliu deschis la comentarii a fost prezenta celor trei sportivi iconici ai Romaniei, Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci si Ilie Nastase, la Shanghai. Cei trei au fost imaginea brandului de tara si in campania de anul trecut, “Land of choice”. Danis atrage atentia ca, chiar daca cei trei sunt mari personalitati sportive, turistul explorator al “gradinii carpatine” este cel mai probabil tanar si s-ar putea sa nu fi auzit de ei. “Insa problema este daca mai avem alti potentiali purtatori de imagine a Romaniei pe care sa-i stie turistul global de azi”.

Brandul turistic isi va da insa proba finala dupa lansarea campaniei de comunicare – spatiul de desfasurare a brandului. Deocamdata, Ministerul Turismului a rezervat mai multe domenii online: explorethecarpathiangarden.ro, .com, .net, .org, .info, .eu. Nici unul din ele nu este inca functional.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri