Semne optimiste din Europa: FMCG-ul si-a crescut investitiile in publicitate

Cei mai mari producatori de bunuri de larg consum si-au crescut investitiile in publicitate si anunta o revenire a pietei europene de media, scrie Financial Times.

P&G, cel mai mare advertiser la nivel global, a anuntat ca si-a crescut bugetul de publicitate si promotii la produse precum scutecele Pampers si medicamentele Pept-Bismol cu 400 de puncte procentuale in prima jumatate a anului, echivalentul a 1 miliard de dolari, la nivel global. Directorul financiar al companiei, Jon Moeller, a anuntat ca nivelul investitiilor va fi mentinut in anul urmator.

Un alt mare jucator din FMCG, Unilever, a declarat ca investitiile sale in marketing au crescut cu 140%, depasind estimarile analistilor. Iar investitiile in marketing ale Reckitt Benckiser, producatorul Calgon si Nurofen, au fost de 758 milioane dolari in primul semestru, cu 4% mai mari decat in anul anterior.

P&G si alti producatori de bunuri de larg consum au cautat sa obtina un “echilibru mai eficient” intre media traditionale, precum televiziunea si presa scrisa, si noile media – Internetul si retelele sociale, potrivit analistului UBS Polo Tang, citat de Financial Times.

Deoarecele bugetele extra vor fi impartite intre mai multe canale de comunicare, singurii care vor beneficia de pe urma suplimentarii investitiilor in marketing vor fi intermediarii, adica grupurile de comunicare precum WPP si Publicis, mai spune analistul.

Adam Smith, director comercial la GroupM, compania de media a WPP, este de parere ca televiziunile – canalul preferat de produsele FMCG datorita acoperirii largi – vor resimti plusul din bugetele advertiserilor, si, intr-o masura mai mica, outdoor-ul si printul.

Insa la urmatorul ciclu economic, online-ul si retelele sociale isi vor revendica o felie mai mare din bugetele de publicitate. Daniel Knapp, analist la Screen Digest, estimeaza o crestere de 2,2% anul acesta a pietei de publicitate din vestul Europei, pana la 69,6 miliarde euro. Publicitatea TV va atrage 21,5 miliarde euro din aceasta suma, in crestere cu 4,6% fata de 2009. Printul scade cu 2,2 procente, insa ramane cel mai puternic mediu, cu investitii de 28,8 miliarde euro. Iar online-ul va creste cu un procent record, de 11%, pana la 9,4 miliarde euro.

Citeste si: Top cei mai mari advertiseri din Romania in primele 5 luni din 2010


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri