“Consideram ca o astfel de masura pune in pericol libertatea de exprimare, iar un eventual proiect legislativ pe aceasta tema este o solutie care afecteaza libertatea autoreglementarii site-urilor si forumurilor”, se arata in scrisoarea deschisa a celor doua organizatii.

Cazurile internationale la care initiatorii proiectului de lege au facut referire au fost gresit intelese, noteaza Reporteri fara frontiere si Activewatch. De exemplu, o astfel de lege a fost adoptata de curand in Iordania, stat care nu are un istoric bun in respectarea drepturilor omului. O legislatie restrictiva a Internetului exista si in Turcia, tara a carei aderare la Uniunea Europeana este intarziata, in mare parte din cauza incalcarilor drepturilor omului.

“Curtea Europeana a Drepturilor Omului, un reper incontestabil pentru libertatea de exprimare, a dat castig de cauza in numeroase situatii jurnalistilor care au folosit un limbaj socant, exagerat sau injurios. De multe ori, libertatea de exprimare a avut intaietate in raport cu argumentele celor care s-au declarat lezati. Acelasi principiu este aplicat si de Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii”, se mai arata in scrisoarea celor doua organizatii.

Citeste si: Q&A - Publisherii online despre proiectul de lege a Internetului: Aberant, dar macar ne obliga sa ne asociem