Ministrul britanic pentru Afaceri, Vince Cable, a spus unor reporteri sub acoperire ca "a declarat razboi" magnatului media Rupert Murdoch, care vrea sa preia integral compania BSkyB, si are de gand sa castige, comentariu care il poate costa functia si ar putea destabiliza coalitia.
News Corp, grup detinut de Murdoch, vrea sa cumpere participatia de 61% pe care nu o detine inca la operatorul de televiziune prin abonament BSkyB, pentru 7,8 miliarde de lire sterline (12,2 miliarde dolari), pentru a consolida compania la a carei dezvoltare a contribuit, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Comisia Europeana a aprobat neconditionat oferta de preluare, dar decizia finala privind continuarea tranzactiei depinde de Cable.

Ministerul condus de Cable nu a comentat informatiile.

Cable este unul dintre cei mai cunoscuti membri ai liberal-democratilor, partenerul Partidului Conservator in guvern. Plecarea lui Cable risca sa destabilizeze coalitia care a format guvernul in luna mai, care a aprobat un program drastic de austeritate.

"Am blocat oferta folosind prerogativele legale pe care le am. Nu pot politiza, dar stiu de la persoane in cunostinta de cauza ca este vorba de o chestiune de mare amploare", a afirmat Cable in fata reporterilor sub acoperire de la Daily Telegraph, inregistrarea conversatiei fiind difuzata de BBC.

News Corp, care detine publicatiile britanice The Sun, News of the World, Times si Sunday Times, a reactionat rapid.

"News Corporation este socata si ingrozita de comentariile lui Cable. Ridica serioase semne de intrebare despre corectitudinea procesului", se arata intr-un comunicat al companiei.

Laburistii din opozitie au afirmat ca remarcile provoaca dubii daca ministrul sa isi pastreze functia.

"Aceste comentarii pun sub semnul intrebarii capacitatea lui Cable de a-si exercita corect responsabilitatile in acest proces cvasi-judiciar", a declarat John Denham, purtator de cuvant al Partidului Laburst in probleme de afaceri.

Denham a mai spus ca ministrul ar trebui sa nu se mai implice deloc in decizia legata de oferta News Corp pentru BSkyB.
"Este dificil de vazut cum premierul David Cameron si liderul democrat-liberalilor, Nick Clegg, pot continua sa aiba incredere in Cable", a adaugat Denham.

Ministrul de Finante George Osborne si Danny Alexander, seful Trezoreriei, s-au grabit la resedinta premierului Cameron, dupa aparitia informatiilor.

Cable si-a cerut scuze pentru afirmatii. El a spus insa ca, daca va fi presat prea mult, dispune de "optiunea nucleara" de a se retrage si a prabusi guvernul.

In prezent, autoritatea de reglementare a pietei, Ofcom, analizeaza tranzactia pentru a vedea daca nu confera News Corp un control prea mare in media britanica, in privinta continutului, audientei, platformelor media si a companiilor de profil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri