Jucatorii de talie mica din sistemul bancar, cu cote de piata de sub 1% dupa valoarea activelor, au inceput sa lanseze oferte de credite de refinantare, in incercarea de a concura cu bancile mare, care au intrat in cursa refinantarilor inca de la inceputul anului.
Romanii au luat numeroase credite de nevoi personale si carduri de credit de la banci in perioada de boom economic, iar bancile incearca acum sa le refinanteze datoriile. Banca Comerciala Carpatica si Millennium Bank, doua banci cu cota de piata mai mica de 1%, au anuntat ieri doua produse de creditare destinate persoanelor ce vor sa se refinanteze.

Banca Comerciala Carpatia refinanteaza vechile imprumuturi printr-un credit cu ipoteca pentru care, in perioada 8 martie - 30 iunie, ofera gratuita asigurarea in primul an si suporta costul cu evaluarea imobilului adus drept garantie.

“Continuam, prin aceasta campanie, strategia bancii de a veni in sprijinul clientilor cu o oferta cat mai atractiva de produse si servicii pentru care lansam diverse oferte acum in prag de primavara, cand proiectele incep sa se dezghete si este nevoie de finantare”, afirma Georgiana Mincu, director executiv de retail in cadrul BCC.

Carpatica acorda credite de refinantare pe o perioada de cel mult 35 de ani, iar suma maxima ce poate fi imprumutata este de 300.000 de euro sau echivalentul in lei. Reprezentantii bancii sustin ca nu percep comisioane pentru acest tip de credit. Dobanda pentru creditul de refinantare de la BCC este formata din indicele Euribor la sase luni, peste care se adauga o marja de 6,96%.

Portughezii de la Millennium Bank au anuntat in aceasta saptamana lansarea unui credit ipotecar sau de nevoi personale cu ipoteca destinat persoanelor ce doresc sa refinanteze alte imprumuturi ipotecare.

„Millennium Bank se adreseaza unui segment de piata cu potential semnificativ, pentru ca, in prezent, cei care au credite ipotecare isi reevalueaza costurile si cei mai multi dintre ei decid ca este mai eficient sa-si refinanţeze datoriile. Aproximativ 50% din aplicatiile de credite ipotecare pe care le-am inregistrat in ultimul trimestru din 2010 au fost de credite pentru refinantare”, a declarat Eliza Erhan, directorul de dezvoltare produse de retail din cadrul Millennium Bank.

Creditul ipotecar de refinantare de la Millennium se acorda pe o perioada de pana la 30 de ani si finanteaza pana la 90% din valoarea garantiei. Dobanda perceputa de banca este variabila si se calculeaza in functie de indicele Euribor sau Robor la trei luni plus o marja incepand de la 5%.

Creditul de nevoi personale cu ipoteca pentru refinantare este diferit pentru ca le permite clientilor sa obtina si o suma de bani suplimentara, dupa refinantarea vechiului credit, sustin reprezentantii Millennium Bank. Dobanda asociata acestui imprumut este tot variabila si se compune din indicele Euribor sau Robor la trei luni la care se adauga o marja mai mare, de la 5,5%. Creditul de nevoi personale cu ipoteca pentru refinantare poate fi acordat pe cel mult 30 de ani si finanteaza pana la 75% din valoarea ipotecii.

Marja adaugata de banca la dobanda depinde de valoarea avansului adus de clienti si de optiunea acestora de a-si transfera sau nu veniturile la banca. Portughezii de la Millennium au precizat ca pentru ambele optiuni de refinantate nu percep comision pentru analiza dosarului de credit pana la finalul lunii iunie 2011.

Statisticile brokerului de credite Kiwi Finance, prezentate pentru wall-street.ro, arata ca in 2010 sase din zece clienti care au accesat un credit au facut cel putin o refinantare. Printre jucatorii mai mari din sistemul bancare ce au lansat oferte de refinantare de la inceputul anului se numara: Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Banca Romaneasca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri