Contributiile la un fond de pensii facultative pot fi intrerupte sau reluate oricand, cu notificarea corespunzatoare a administratorului. Astfel, in cazul pierderii jobului, suma acumulata in cont, compusa din contributii si castigurile din investitii, va fi administrata in continuare, chiar daca viramentul se intrerupe pentru o perioada.

Contributiile actuale la sistemul pensiilor obligatorii (Pilonul II) nu sunt suficiente pentru obtinerea unei pensii de peste 1.000 de euro, cumulat cu sistemul public, daca viitorul pensionar castiga in prezent o remuneratie egala cu salariul mediu pe economie.

Sistemul public (Pilonul I) va acoperi o pondere de 40% din pensie sa, in timp ce diferenta de 60% va fi realizata din sistemul pensiilor private obligatorii si facultative (Pilonii II si III). Astfel, prin alegerea de a contribui in perioada activa pe piata fortei de munca la o pensie facultativa, un contribuabil isi poate asigura un venit mai mare in perioada retragerii din activitate.

Ce se intampla insa daca am aderat deja la o pensie privata facultativa si imi pierd slujba?

"Participantul poate, in orice moment, sa suspende sau sa inceteze plata contributiei, instiintand in scris administratorul si angajatorul, dupa caz, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data suspendarii sau incetarii contributiilor. In cazul in care isi pierde calitatea de angajat, functionar public, PFA etc. si se suspenda sau inceteaza plata contributiei, participantul isi pastreaza drepturile conform regulilor schemei de pensii facultative", explica Bogdan Bilaus (foto sus), head of investment management in cadrul SAI Raiffeisen Asset Management.

El a adaugat ca in cazul in care participantul devine incapabil de a presta o munca ca urmare a invaliditatii, acesta va avea dreptul sa foloseasca activul personal in conditiile stabilite de normele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP).

Daca participantul si/sau angajatorul, dupa caz, nu isi indeplinesc obligatia de plata a contributiei stabilite prin actul individual de aderare pentru o perioada mai mare de 3 luni consecutive de la data scadentei obligatiei si nu au notificat anterior scadentei, in scris, administratorul asupra suspendarii, acesta din urma suspenda contributia participantului. Suspendarea contributiei nu aduce atingere calitatii de participant sau activului personal al acestuia.

Este recomandabil insa sa reluati contributia imediat ce aveti posibilitatea, pentru a va creste valoarea contului personal de pensie.

Cat trebuie sa platesc pentru o pensie privata facultativa?

"Contributia minima este stabilita de prospectul fiecarui fond de pensii, iar cea maxima este deocamdata limitata de lege la 15% din veniturile brute lunare realizate. O contributie optima trebuie sa ia in calcul situatia dumneavoastra profesionala, financiara si personala, insa regula pe care trebuie sa o tineti minte este ca marimea pensiei acumulate in contul dumneavoastra va depinde direct proportional de volumul si valoarea contributiilor facute de-a lungul timpului", spune Mihai Bobocea (foto dreapta), secretar general al Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania.

Pentru a contribui la un fond de pensii facultative nu trebuie sa fiti angajat cu contract de munca, a adaugat Mihai Bobocea. El a explicat ca pot contribui si persoanele care obtin venituri din activitati profesionale sau agricole sau care sunt autorizate sa desfasoare activitati independente.

Daca nu exista insa nici o sursa de venit, conform legislatiei in vigoare, persoana respectiva nu este considerata persoana eligibila de a deveni participant la un fond de pensii facultative.

Cat ma costa sa ma transfer la un alt fond de pensii?

"In cazul in care transferul la un nou fond de pensii facultative se realizeaza mai devreme de 2 ani de la data aderarii la fondul anterior de pensii facultative, administratorul acestuia din urma poate percepe penalitati de transfer. Penalitatea de transfer se determina ca procent aplicat activului personal al participantului. Penalitatea maxima de transfer este de 5%", spune Bogdan Bilaus.

Bilaus a explicat ca in situatia in care un participant doreste sa se transfere la un alt fond de pensii facultative gestionat de acelasi administrator, acesta nu datoreaza administratorului penalitati de transfer, conform prevederilor legislative din Norma 14/2006 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii facultative.

Cum pot verifica daca angajatorul mi-a virat contributia la pensia facultativa?

"Pentru aceasta verificare, puteti lua legatura cu administratorul fondului de pensii facultative. Cel mai usor este cazul in care administratorul pune la dispozitia clientilor o aplicatie online prin care contul personal (si istoricul de contributii) poate fi verificat in timp real. O buna parte a clientilor sistemului de pensii facultative beneficiaza deja de aceasta facilitate. O alta metoda este scrisoarea anuala de informare pe care o veti primi (transmiterea de catre administratorul fondului este obligatorie prin lege) si care descrie atat istoricul de contributii din ultimul an, cat si situatia la zi a contului personal", spune Mihai Bobocea.

In cazul in care participantul plateste contributia la fond din veniturile sale retinerea apare pe fluturasul de salariu. In situatia in care angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat la un fond de pensii facultativ, participantul poate cere un extras administratorului. Anual, pana in data de 15 mai, administratorul are obligatia transmiterii in scris, gratuit, fiecarui participant, la ultima adresa de corespondenta comunicata, o scrisoare de informare cu date despre situatia activului personal al participantului la data de 31 decembrie a anului precedent.

Pot sa imi transfer in alta tara drepturile acumulate in fondul privat?


"Participantul la un fond de pensii facultative din Romania, care a fost detasat intr-o alta tara, are dreptul la continuarea platii contributiilor la acel fond pe durata detasarii sale. In cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau a resedintei in alta tara, stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European, participantul pastreaza dreptul la pensia facultativa castigata in cadrul schemelor de pensii facultative din Romania si aceasta se plateste in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si cheltuielilor aferenta platii", a comentat Bogdan Bilaus.

Pentru transferul efectiv trebuie sa consultati legislatia specifica a statului in care vizati rezidenta, cu privire la domeniul fondurilor private de pensii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri