Miliardarul american George Soros si-a lichidat in primul trimestru aproape in intregime plasamentele de 800 de milioane de dolari in aur, inainte de un declin al cotatiilor materiilor prime cauzat chiar de informatia ca isi retrage investitiile, transmite Mediafax.

Managerul de fond John Paulson si-a mentinut expunerea pe aur, iar la retragerea lui Soros de pe acest segment s-au alaturat alte nume mari din industria financiara, intre care Eric Mindich si Paul Touradji, potrivit unor documente transmise Comisiei pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA.

Aurul se tranzactioneaza in prezent usor sub pragul de 1.500 de dolari pe uncie.

Soros, care s-a aratat in ultimii ani increzator in evolutia aurului, si-a redus participatia in SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de plasamente in aur, la sapte milioane de dolari, de la 655 milioane de dolari in decembrie. De asemenea, miliardarul a lichidat o participatie de cinci milioane de actiuni la iShares Gold Trust. Valoarea totala a investitiilor in aur ale lui Soros era de 774 milioane de dolari la sfarsitul anului trecut.

Aurul a atins un nivel record peste 1.575 dolari pe uncie la 2 mai, insa a scazut ulterior cu mai mult de 5%, declin cauzat, in parte, de un articol aparut in cotidianul Wall Street Journal potrivit caruia fondul lui Soros, cu active de 28 miliarde de dolari, vinde plasamentele in aur.

Eric Mindich, care conduce Eton Park Capital Management, si-a injumatatit participatia la SPDR la 326 milioane de dolari, in timp ce Touradji Capital Management, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging orientate spre piata materiilor prime, a vandut actiuni la SPDR in valoare de circa 25 milioane de dolari.

Paulson, care a avut anul trecut cele mai mari castiguri dintre managerii de fonduri de investitii, a pastrat plasamente de 4,4 miliarde de dolari in fondul SPDR si a ramas astfel cel mai mare actionar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele mai importante momente din auto in 2019