Pretul pe metru patrat al unui apartament nu este un indicator relevant, intrucat un client nu cumpara un metru patrat de apartament asa cum nu cumpara un kilogram de masina, considera Dan Ioan Popp, seful dezvoltatorului Impact SA, care a lansat sistemul eVIR (Valoare Imobiliara Reala) pentru a calcula corect pretul unei locuinte.

“Indicatorul pretului pe metru patrat de constructie inginereasca nu este suficient si nici real. Nimeni nu intreaba cat costa un kilogram de masina, ci cat costa o masina anume, fie ca e Dacie, fie ca e Mercedes. Este vorba de cum percepem valoarea unei locuinte si exista tendinta de a privi prin prisma costurilor. Problema valorii locuintei este o problema cu puternice reminescente de stanga”, a declarat Dan Ioan Popp.

Impact a elaborat un mecanism de rating imobiliar, denumit eVIR (Valoare imobiliara Reala), care ia in calcul trei criterii: localizarea imobilului, dotarile si serviciile din zona si locuinta in sine.

“Localitatea in care se afla amplasat imobilul este importanta in stabilirea pretului deoarece este cvasi-acceptat faptul ca venitul pe cap de locuitor este proportional cu produsul intern brut per capita, fapt ce determina nivelul salariilor si al profiturilor din zona, dar si nivelul investitiilor in educatie, cultura, sanatate, administratie, protectie, mediu etc.”, explica Popp.

Dotarile si serviciile din zona in care se afla imobilul sunt la fel de importante, dat fiind ca existenta structurilor de servicii publice necesare intr-un areal este dependenta de marimea populatiei existente, de marimea arealului si de veniturile medii disponibile. Acestea din urma dimensioneaza valoarea investitiei initiale, dar sustin si functionarea curenta a serviciilor, afirma seful Impact.

Nu in ultimul rand, in procesul de stabilire a pretului este inclusa locuinta in sine, care este evaluata in functie de locatie, de suprafata, de nivelul energetic in care se incadreaza si de materialele folosite.

Citeste mai multe despre acest subiect pe blogul danpopp.ro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
Impact inaugureaza 3 blocuri noi in decembrie si 6 in februarie