Companiile din sectorul industrial au avut cele mai bune evolutii din acest an pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu o medie a cresterilor de peste 120%. De cealalta parte, sectorul farmaceutic a dezamagit, fiind cel mai prost clasat dintre cele sapte analizate.
Cresterile spectaculoase inregistrate in 2011 de catre Oltchim (OLT) au impins media randamentelor inregistrate de companiile industriale pana la 121,9%. Actiunile combinatului chimic s-au apreciat cu 471,4% in acest an, pe fondul speculatiilor privind o posibila privatizare, dar mai ales dupa ce grupul german PCC SE a intrat la cumparare incepand cu a doua jumatate a lunii mai.

Si titlurile Carbochim (CBC) au sustinut cresterea sectorului industrial, producatorul de abrazivi fiind in urcare cu 152,4% de la inceputul anului. Societatea a avut insa evolutii mediocre pe bursa pana in urma cu doua saptamani, cand actiunile CBC, unele dintre cele mai putin lichide de pe Bursa, au inregistrat cinci sedinte consecutive de cresteri cu 15%.

De cealalta parte, Alumil (ALU) este singura societate din sector care se afla in prezent pe minus (-3%).

Cele doua companii de utilitati listate, Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au avut evolutii opuse in acest an, insa per ansamblu sectorul se afla pe teritoriu pozitiv (+6,4%). Actiunile TEL s-au apreciat cu 18,8%, in vreme ce TGN a pierdut 6%.

SIF-urile sunt si ele pe plus, dar sectorul de investitii financiare este tras in jos de evolutia titlurilor Fondului Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 15,9%. Per ansamblu cele cinci SIF-uri si FP au crescut cu 2,4% in 2011.

“Pentru anul acesta, SIF-urile au elaborat strategii investitionale multianuale de crestere si de restructurare, parte din acestea fiind comune. Intre strategiile de crestere se remarca valorificarea oportunitatilor pietei si cresterea performantei portofoliului, crearea si consolidarea parteneriatelor in afaceri si investitionale, deschiderea atat catre piata romaneasca cat si catre cea straina, orientarea catre investitii de tip deschis in proportie de 80- 90% din total activ, dezvoltarea metodelor, tehnicilor si instrumentelor de analiza si evaluare a investitiilor”, mentioneaza intr-un raport de companie, Magda Sirghe, analist in cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

O parte din oficialii SIF-urilor au declarat in acest an ca se gandesc sa isi vanda participatiile pe care le detin in cadrul BCR, cea mai mare banca locala, in cazul in care aceasta nu este listata pe Bursa.

De cealalta parte, FP a avut o evolutie dezamagitoare de cand a fost listat in ianuarie, actiunile Fondului ajungand la un moment dat sub pragul de 0,5 lei/titlu. Evolutia a nemultumit fostii proprietari din regimul comunist, care au fost despagubiti luandu-se in calcul valoarea nominala de 1 leu/titlu. In ultimele doua saptamani insa, actiunile Fondul Proprietatea au inregistrat o revenire, urcand pana la nivelul de 0,546 lei/titlu.

Sectorul bancar a crescut in medie cu 1,9%, BRD fiind singura companie din sector care a reusit o evolutie pozitiva (+14,1%) in acest an. Banca Transilvania (TLV) si Carpatica (BCC) au intrat insa pe minus, actiunile celor doua fiind in scadere cu 1%, respectiv 7,2%.

Bancile si SIF-urile au perspective incerte in 2011, in conditiile in care in Romania procesul de revenire a economiei este lent, din cauza unei inflatii ridicate si a unui consum redus, si avand in vedere ca exporturile raman motorul cresterii economice pentru perioada imediat urmatoare. Masurile de austeritate adoptate de guvern la jumatatea anului 2010 au influentat activitatea de creditare, care a stagnat. In acest context, pierderea neta totala in sistemul bancar a ajuns la 304 mil lei, anul 2010 dovedindu-se, la nivel agregat pentru bancile din Romania, cel mai dificil de dupa 1999”, spune Magda Sirghe.

Companiile care activeaza in domeniul petrolier au castigat per ansamblu 0,4% insa evolutiile sunt total diferite in randul subcategoriilor din sector. Astfel, companiile cu activitate de productie si rafinare (Petrom, Rompetrol Rafinare si Well Services), au inregistrat cresteri cuprinse intre 13,5% si aproape 20%. In schimb, companiile de foraj sau producatorii de echipamente pentru industria de petrol (Armax, Condmag, Dafora) au scazut pe Bursa cu pana la 33,7%.

Biofarm (BIO), Antibiotice (ATB), si Zentiva (SCD), nu au mai avut evolutiile bune inregistrate pe parcursul anilor trecuti. Cele trei companii farmaceutice listate in piata principala a BVB au scazut in medie cu 6,6%.

Actiunile Zentiva sunt singurele care pastreaza o crestere minora in acest an (+2%), in vreme ce ATB a pierdut 18,7%. Zentiva este de altfel compania din sectorul pharma care a oferit cele mai bune dividende in acest an (0,2998 lei/titlu), randamentul inregistrat in perioada anuntului oficial fiind de 19,9%, al doilea cel mai mare de pe Bursa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri