Peste 40 de banci exista in sistemul bancar din Romania, insa piata este, de mai bine de cativa ani, dominata de cinci mari jucatori. Acestia gestioneaza mai mult de jumatate din activele bancare de pe plan local si au in bilant mai mult din 50% din valoarea toata a creditelor acordate ori a depozitelor atrase.
Concentrarea sistemului bancar din Romania s-a mentinut la un nivel mediu in 2010, sustin oficialii Bancii Nationale a Romaniei, desi mentioneaza ca primele cinci banci din sistem in functie de marimea activelor detinute controleaza peste 50% din piata.

"Anul 2010 nu a adud schimbari semnificative in structura sectorului bancar romanesc, atat sub aspectul numarului de institutii de credit, cat si la nivelul actionariatului. Din totalul de 40 de institutii de credit cu capital majoritar privat, 26 sunt banci cu capital strain, iar 9 sunt sucursale ale bancilor straine. Similar anului anterior, din punct de vedere al ponderii in activul agregat, bancile cu capital austriac continua sa detina cea mai mare cota de piata (38,3%), fiind urmate de bancile cu capital grecesc (16,7%) si de cele cu capital francez (14%)", se arata in raportul anual al BNR.

Primele cinci banci din sistem care controlau la finalul anului trecut 52,7% din activele bancare si aveau in bilant 51,5% din creditele acordate in Romania si 55,4% din depozitele atrase de la populatie si companii sunt:

- Banca Comerciala Romana (cota de piata dupa active de 19,8%)
- BRD - (13,9%)
- Raiffeisen Bank (6,5%)
- CEC Bank (6,4%)
- Banca Transilvania (6,2%)


Gradul de intermediere financiara din Romania, masurat ca pondere a activelor bancare in Produsul Intern Brut (PIB), s-a plasat la finalul lui 20100 la un nivel usor superior celui din 2009 (66,6%), dar a continuat sa se mentina sub media europeana si sub valorile inregistrate de celelalte state noi membre ale Uniunii Europene.

Astfel, din perspectiva numarului de unitati teritoriale, dar si a numarului de banci la 100.000 de locuitori, sistemul bancar din Romania se plaseaza sub media europeana. "Gradul ce concentrare a sistemului bancar romanesc ramane moderat - cu o crestere mai pronuntata in cazul depozitelor", explica oficialii bancii centrale.

Banca centrala mentioneaza ca declinul economic a sustinut tendinta de reducere a cheltuielilor la nivelul sistemului bancar, manifestata prin restrangerea retelei teritoriale a bancilor si a numarului de salariati.

In 2010, bancile comerciale au inchis 255 de angajati, iar personalul din sistemul bancar s-a diminuat cu 1.145 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri