Persoanele care doresc sa isi cumpere un apartament printr-un credit Prima Casa trebuie sa se asigure ca indeplinesc conditiile programului guvernamental, dar nu doar atat. Bancherii nu acorda credite ipotecare oricui, chiar daca exista o garantie imobiliara in spatele imprumutului, ci vor sa se asigure ca clientii au venituri sustenabile si suficiente pentru a-si achita ratele.
Un client al unei banci poate obtine cel mult 57.000 de euro pentru a-si achizitiona un apartament vechi prin programul Prima Casa, valoarea maxima a casei fiind de 60.000 de euro in conditiile unui avans minim de 5%. Daca pretul apartamentului este mai mare, pentru a obtine credit prin Prima Casa clientul trebuie sa detina un avans mai mare.

Insa, nu toata lumea poate obtine 57.000 de euro de la banca, conditiile de eligibilitate impuse de institutiile de credit fiind stricte. Astfel, spre exemplu, pentru a obtine aceasta suma de bani printr-un credit Prima Casa pe 30 de ani de la BCR sau BRD trebuie sa aveti un venit lunar estimat de circa 3.500 de lei.

In cazul in care incercati sa obtineti acest imprumut de la Alpha Bank, Millennium Bank, CEC Bank sau Banca Transilvania este necesar sa dovediti obtinerea unui venit lunar un pic mai ridicat, de 3.600 de lei, potrivit datelor de pe portalul Conso.ro. Grecii de la Bancpost sau cei de la Piraeus Bank solicita clientilor un venit minim de circa 3.750 de lei pentru a le acorda un credit prin Prima Casa de 57.000 de euro.

Majoritatea creditelor acordate in etapele anterioare ale programului Prima Casa au fost, insa, de valori mai mici, in medie de circa 45.000 de euro. In acest caz si veniturile minime solicitate de banci sunt mai mici. BRD si BCR solicita venituri lunare de minim 2.800 de lei, in timp ce Alpha Bank, Millennium Bank, CEC Bank sau Banca Transilvania solicita obtinerea unor castiguri lunare de aproape 2.900 de lei.

Tot Bancpost si Piraeus Bank sunt bancile ce impun cele mai mari venituri minime, mai exact de 3.000 de lei lunar pentru un imprumut de 45.000 de euro prin Prima Casa.

Citeste si: Cat costa sa iti cumperi casa cu credit de la banca?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri