Dezvoltatorul imobiliar Impact SA, controlat de Dan Ioan Popp, a lansat un concept de locuinta care nu are nevoie de utilitati, investitia in aceasta “independenta” fata de furnizorii traditionali ridicandu-se la aproape 18.500 euro pentru o casa de 120 mp.
Pentru o locuinta de 120 mp, investitia necesara asigurarii independentei fata de furnizorii de utilitati se ridica la 18.411 de euro, potrivit dezvoltatorului, care afirma ca pentru racordarea aceleiasi locuinte la utilitatile publice stradale disponibile la o distanta de 500 m este necesara o investitie de 16.500 de euro.

Prototipul locuintei recent lansate, denumit Active Home, se afla in sectorul 1 din Bucuresti, pe strada Padurea Neagra si poate fi vizitat de public.

Cum functioneaza casa fara utilitati


Alimentarea cu apa potabila a locuintei se face printr-un put forat la o adancime de 60 de metri, iar o pompa submersibila cu un consum redus de energie (0,37 Kw) asigura automatizat presiunea apei in casa. Apa calda este obtinuta ca urmare a trecerii printr-un boiler cu termostat si cu schimbator de caldura, iar temperatura agentului termic produs este ridicata de panourile solare amplasate pe acoperisul locuintei, potrivit dezvoltatorului.

Apele uzate sunt colectate intr-un sistem de canalizare local, directionat catre o mini statie de epurare care foloseste tehnologia cu namol activ si este dotata cu un minicomputer care controleaza cantitatea de apa, timpul de decantare si cantitatea de namol de recirculare.

Energia electrica este produsa de panouri fotovoltaice, care produc curent electric la tensiune redusa. Acesta este stocat in baterii de acumulatori, iar apoi, prin intermediul unui invertor, este introdus in instalatia electrica a gospodariei la o tensiune de 220V. Panourile fotovoltaice sunt amplasate cu expunere spre sud si inclinatie intre 35 si 50 de grade pe acoperisul locuintei Active Home si produc o cantitate medie anuala de aproximativ 900 Wh/zi, intr-o locatie fara obstacole precum copacii, cladirile sau formele de relief inalte.

Solutia aleasa pentru incalzirea mini locuintei este o centrala termica ce foloseste drept combustibil peletii, un material ecologic ieftin, obtinut prin comprimarea de resturi lemnoase. Alimentarea centralei termice se face dintr-un rezervor incorporat de 20 kg, care asigura automatizat confortul termic in locuinta pentru o perioada de minim 36 de ore.

Pentru gatit, in mini locuinta Active Home, se foloseste o plita electrica de 600 W, dar puterea poate fi extinsa simultan cu cresterea numarului de panouri solare si baterii.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri