BVB s-a prabusit in ultimele sedinte de tranzactionare, iar o buna parte din actiuni au ajuns la cele mai scazute preturi inregistrate in ultimele 12 - 18 luni. Ziua a inceput cu semne de revenire pe toate bursele, dar situatia din piete ramane in continuare instabila. Care sunt recomandarile brokerilor pentru investitorii care si-au lichidat o buna parte din portofoliu in ultimele doua zile?
Precautia este cuvantul de ordine pe care brokerii il folosesc in momentul de fata. Deschiderea puternic pozitiva din aceasta sedinta nu a rereusit sa elimine temerile care planeaza asupra investitiilor in actiuni.

In prezent, as recomanda sa intre in piata doar unui investitor cu profit puternic speculativ. Pentru ceilalti, bursa este inca foarte volatila si nu este exclus sa testam noi minime. Acum reactionam doar la ce se intampla pe plan international, este prematur sa spunem ca au luat sfarsit toate reactiile negative”, a declarat Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Potrivit unui sondaj realizat de Wall-Street.ro, 34,1% dintre cititori ar intra la cumparare foarte curand, 25% ar mai astepta cateva zile, iar restul (40,4%) nu ar face deloc acest lucru.

Minimele absolute din acest an au fost atinse in cursul sedintei de marti, atunci cand o parte din indicii BVB au scazut cu peste 15%, in vreme ce unele actiuni au inregistrat corectii mai mari de 20%.

“Nu putem sa spunem ca asistam deja la o noua schimbare de trend, insa preturile de acum sunt bune de cumparat. Le-as recomanda sa intre la cumparare in special persoanelor cu un orizont lung de investitie. Nu cred ca intrarea la cumparare acum, pentru a iesi peste o zi – doua poate aduce mari castiguri. Este intr-adevar posibil sa inregistrezi un randament de cateva procente pe termen scurt, dar riscurile asociate unui asemenea tip de investitie sunt prea mari”, mentioneaza Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj Carpatica Invest.

Trif considera ca piata inregistreaza in momentul de fata o revenire tehnica, dupa scaderile majore inregistrate zilele trecute, continuarea cresterilor pe termen scurt nefiind un lucru sigur.

“Unui investitor dispus sa intre acum in piata i-as recomanda sa se foloseasca doar de 30%, maxim 50% din lichiditati. De altfel, nici nu prea ai ce sa ii mai spui unei persoane care a pierdut mai bine de 20% in ultimele zile. Singurule sfaturi sunt sa aiba rabdare, sa fie precaut si sa vada daca traiectoria pozitiva a pietei se mentine”, spune Mihai Muresian.

Care sunt actiunile care au dat cele mai mari gauri in portofoliul investitorilor

Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), compania care a inregistrat cea mai mare crestere pe bursa in 2011, se afla si pe primul loc la scaderi in primele doua zile din aceasta saptamana. Investitorii care au avut titluri OLT in portofoliu au inregistrat o pierdere de 27,5% din cauza acestora.

A doua cea mai mare corectie din ultimele doua zile a fost notata in dreptul Retrasib. Titlurile producatorului de transformatoare electrice de mare putere s-au depreciat cu 23% in sedintele de luni si marti.

Societatile de investitii financiare (SIF) au coborat cu procente cuprinse intre 16,5% (in cazul SIF Banat Crisana) si 13,8% (in cazul SIF Moldova).

Petrom (SNP) si BRD, cele mai mari companii listate, au scazut cu 8,7%, respectiv 11,5%. Fondul Proprietatea a coborat cu aproape 9%, dupa ce in timpul sedintei de marti, actiunile companiei scazusera chiar si sub nivelul de 0,4 lei/unitate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri