REITs-urile sunt de trei tipuri: equity, mortgage si hybrid. Equity RETIs sunt companiile care investesc in proprietati imobiliare si, in consecinta, principalul venit este obtinut din chirii, reprezinta forma cea mai comuna de existenta a acestor produse si prezinta caracteristici asemanatoare cu actiunile.

Mortgage REITs sunt companiile care se ocupa de investitii si detinerea de ipoteci. Acestea dau imprumuturi imobiliare sau achizitioneaza ipoteci existente si invested in instrumente financiare care au la baza ipoteci.

Hybrid REITs sunt companiile care investesc in proprietati imobiliare, dar se ocupa si de finantarea imprumuturilor ipotecare.

Cand un investitor cumpara o actiune a unui REIT’s, de fapt cumpara un activ fizic, cu durata lunga de viata si potential de venituri din chirie sau cresterea evaluarii proprietatii, scrie Investopedia.com.

Acest lucru contrasteaza cu procesul la actiunile obisnuite, unde investitorii cumpara dreptul de a participa la profitabilitatea companiei, prin detinere.

Acest produs ofera investitorilor de orice nivel posibilitatea de a investi in real estate, fara capitaluri foarte mari. In plus, se creeaza o diversificare importanta pentru investitor, compania detinand investitii multiple in sectorul imobiliar.

Citeste si:

Ca orice investitie, trebuie facute temele inainte de a decide cumpararea unui astfel de instrument. Chiar daca in Romania, fondul sud-african NEPI este singura optiune din acest sector, tot trebuie analizati mai multi factori inainte de a lua decizia de cumparare.

Diversificarea este foarte importanta pentru o astfel de companie, mai ales ca piata de real estate fluctueaza in functie de locatie si tipul proprietatii.

De asemenea, trebuie analizate fondurile proprii ale fondului dar si sumele disponibile pentru distributie.

Aceste cifre masoara performanta generala a companiei, care se va tranforma in banii distribuiti investitorilor.