Poti intelege cu adevarat ce insemna sa investesti pe bursa doar cand prinzi o prabusire a pietelor, spun expertii. Lectiile valoroase pe care perioadele de crah le ofera te pot ajuta sa depasesti momentele grele si sa iti cresti portofoliul cand economia isi revine. Specialistii Investopedia.com prezinta o lista cu cele mai comune lectii pe care investitorii le experimenteaza in perioadele grele.
Lectia numarul 1: Evalueaza-ti portofoliul
Daca esti la un pas de depresie pentru ca valoarea portofoliului tau se depreciaza masiv, inseamna ca trebuie sa investi sa iti diversifici portofoliul.

Daca toate activele scad la fel de mult, inseamna ca portofoliul nu este diversificat si ar trebui sa iei in calcul mai multe produse investitionale. Chiar daca ai un grad de tolerant a riscului ridicat, nu ar fi rau sa incerci si active mai conservatoare.

Lectia numarul 2: Nimic nu este sigur in piata

Imprevizibilul exista, mai ales pe pietele financiare. Asa ca se poate intampla ca actiunea pe care o considerai foarte stabila, sa te contrazica. Uneori, chiar si cei mai buni analisti, manageri de fond sau consultant se pot insela.

Nici cel mai perfect grafic, cea mai buna analiza fundamental sau cea mai recunoscuta ghicitoare nu poate prezice totul, asa ca incearca sa iti administrezi riscurile, sa revizuiesti analizele sis a fii pregatit pentru orice.

Lectia numarul 3: Lichiditatile conteaza

Daca iti tii toti banii investiti in produse, ai sansa sa pierzi multe oportunitati ce necesita cash imediat. Incearca sa pastrezi o parte din bani in cerficiate de depozit sau in conturi, pentru a putea profita de anumite avantaje. In plus, ajuta la scaderea riscului portofoliului.

Lectia numarul 4: Rabdare, rabdare, rabdare

Portofoliul este mai jos decat trimestrul trecut si esti in pragul disperarii? Invata ca unoeri piata are nevoie de mai mult timp pentru a isi reveni.

Balanta generala a portofoliului tau la o anumita data nu este la fel de importanta precum potentialul sau de a iti aduce veniturile asteptate pe viitor.

Cheia este sa ai rabdare si sa astepti revenirea pietei, chiar daca poate dura mai mult.

Lectia numarul 5: Fii propriul tau sfatuitor

Chiar daca stirile din piata sunt tot mai negative si scaderile se accentueaza, invata sa le interpretezi adaptate la situatia ta.

Uneori investitorii exagereaza si vand pe panica atunci cand apar stiri negative, mai ales despre companii mari si populare.

Ca sa stapanesti aceste reactii de moment, trebuie sa fii atent, sa intelegi stirea si sa o analizezi. Astfel, poti determina daca informatia prezice o scadere importanta, o gaura mare in compania respective sau doar o prabusire punctuala. La final, poti decide daca portofoliul tau trebuie restructurat.

In concluzie, scaderile burselor sunt inevitabile asa ca orice investitor trebuie sa fie pregatit pentru ele astfel incat portofoliul sa nu aiba de suferit.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri