Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private va incepe sa functioneze in prima parte a anului 2012 si va fi constituit din contributiile initiale ale administratorilor de fonduri si furnizorii de pensii, care vor reprezenta 1% din capitalul social minim aferent autorizarii.
Capitalul minim legal pentru autorizarea unui administrator pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) este de 4 milioane de euro. In cazul pensiilor faculative (Pilonul III), administratorul unui fond trebuie sa aiba un capital minim de 1,5 milioane de euro, scrie Mediafax.

Pentru furnizorii de pensii private inca nu s-a stabilit nivelul minim al acestui indicator, proiectul de lege fiind in curs de adoptare.

"In MO 766/2011, a fost publicata Legea 187/2011 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Legea va intra in vigoare la 3 zile lucratoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, iar in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private care detin autorizatie de functionare sunt obligati la plata primelor contributii la fond. Astfel, Fondul va incepe sa functioneze efectiv incepand din prima parte a anului 2012", se arata intr-un comunicat al CSSPP.

Fondul de garantare este unul dintre cele mai importante elemente componente ale complexului de garantii ale sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale Pilonului II si respectiv Pilonului III si, totodata, ultima etapa de definitivare a acestui mecanism de siguranta.

Fondul are rolul de a garanta drepturile participantilor si beneficiarilor la sistemul de pensii private si de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate, oricat de mica ar fi probabilitatea aparitiei unui astfel de scenariu, se arata in comunicat.

"Administratorii de fonduri de pensii private, precum si viitorii furnizori de pensii private, in faza de plata, vor acoperi prin contributii din fonduri proprii cheltuielile de functionare ale fondului. Astfel, administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private autorizati de CSSPP au obligatia platii contributiei initiale, a contributiei anuale, respectiv a contributiei majorate, dupa caz, la Fondul de garantare, precum si asigurarea platii resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea si functionarea Fondului de garantare", se arata in comunicat.

Contributia initiala reprezinta echivalentul a 1% din capitalul social minim legal aferent autorizarii pentru administrarea de fonduri de pensii private, respectiv autorizarii pentru plata de pensii private, in timp ce calculul sumelor necesare contributiilor anuale se realizeaza prin metode actuariale.

Organizarea si functionarea Fondului de garantare se stabilesc prin statut propriu, aprobat de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), la propunerea Consiliului de Administratie al Fondului de garantare.

Fondul de garantare este organizat astfel incat constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii facultative sa se faca in mod distinct fata de constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii administrate privat.

Resursele financiare ale fondului vor fi si ele investite, insa doar in instrumente ale pietei monetare, depozite, conturi curente, titluri de stat si alte instrumente cu grad scazut de risc.

Infiintarea Fondului de garantare reprezinta inca un pas in directia consolidarii legislatiei primare in domeniu precum si o masura absolut necesara pentru cresterea stabilitatii, sigurantei si increderii participantilor in sistemul de pensii private din Romania.

Numarul participantilor la fondurile de pensii private obligatorii se ridica la circa 5,7 milioane de persoane, iar activele nete au depasit 6 miliarde de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri