Stiati ca vinurile rare pot fi una dintre cele mai bune investitii in perioada de criza? Unele loturi de vin produse de podgoriile renumite din Bordeaux, cumparate chiar inainte de inceperea crizei financiare, au adus randamente spectaculoase investitorilor in doar cinci ani, de circa 14 ori sumele investite.
"Majoritatea investitorilor in vinurile rare frantuzesti sunt banci si firme de asigurari pentru ca sunt produse care nu au scazut niciodata in valoare", a spus, pentru wall-street.ro, Cristian Preotu, directorul asociat al Le Manoir, liderul pietei romanesti de vinuri si gastronomie fina.

In ceea ce priveste cele mai profitabile investitii in vinuri, Preotu a explicat ca multi investitori au cumparat la inceputul crizei, adica in 2007, loturi de vin de la castele renumite din Franta, iar pana acum pretul acestora a crescut de 14 ori.

Vinurile bune pot fi cumparate direct din butoaiele podgoriilor renumite din Bordeaux la preturi reduse doar de un grup exclusivist de persoane si institutii. Acestea pot obtine bineinteles profituri foarte mari dupa mai multi ani.

Totusi, chiar si investitorii mici pot achizitiona loturi de vinuri rare, cu o buna valoare investitionala, in cadrul licitatiilor, dar probabil randamentele vor fi mai mici decat in cazul achizitiilor directe de la poarta castelelor renumite.

De asemenea, specialistul Le Manoir crede ca su vinurile romanesti vor incepe in curand sa devina produse investitionale. In prezent, la licitatia de vinuri rare organizata de Le Manoir si Artmark urmeaza sa fie vandut si un lot din Romania, de la casa de vinuri Davino. Pretul de pornire al acestui lot va fi in jurul sumei de 200 de euro.

Prima licitatie de vinuri rare a avut loc la Bucuresti in septembrie 2011, cand au fost adjudecate 91% din loturile licitate, inclusiv cel mai scump lot de 65.000 euro, iar suma totala obtinuta a fost de 147.570 de euro.

La licitatia de miercuri vor fi scoase 28 de loturi de vin cu o valoare de pornire de aproximativ 40.000 de euro. Majoritatea vinurilor oferite, selectate din cei mai buni ani ai domeniului de catre experti si somelieri din Bordeaux, au potential de pastrare de peste 50 de ani, constituind investitii valabile intr-o piata a vinurilor in continua crestere.

Valoarea celui mai scump lot este estimata la 7.000 - 8.000 de euro si consta in 12 sticle de Chateau d’Yquem 1er Cru Superieur Sauternes 2001, Bordeaux, despre care Robert Parker spune ca este un vin “perfect!"

Valoarea estimativa a celui mai ieftin lot este de 150 – 200 de euro - o sticla de Chateau Pontet Canet Pauillac 1990 din Bordeaux, Franta.

Cele 5 loturi notate cu 100 si 95 de puncte Parker reprezinta noutatea celei de-a doua editii a licitatiei.

Cum se evalueaza vinurile fine?

Robert Parker este cel mai cunoscut si influent critic de vin din lume, iar sistemul sau de notare – care acorda de la 50 la 100 de puncte pe scara calitatii – este decisiv in stabilirea preturilor vinurilor in special a vinurilor de Bordeaux.

Conform sistemului sau de notare, vinurile marcate cu 100 de puncte sunt considerate „extraordinare, de un caracter profund si complex, prezentand toate atributele asteptate de la un astfel de vin clasic.”

„Majoritatea loturilor au ca tara de provenienta Franta si vor exista nume celebre din Bordeaux, deoarece acestea sunt cele mai tranzactionate si nu doar pastreaza, ci acumuleaza valoare in timp: Chateau Yquem, Chateau Smith Haut Lafitte, Chateau Pontet Canet, Chateau Latour. Aceasta licitatie pune in valoare unele dintre cele mai bune vinuri din lume, si anume cele notate 100 de puncte de catre celebrul critic de vinuri Robert Parker. Sunt foarte rare si sunt intodeauna o investitie foarte profitabila. Credem ca din ce in ce mai multi romani vor intelege in timp ca investitia in vinuri rare este o investitie sigura chiar si pe timp de criza. Cand vor vedea ca valoarea unui vin bun va creste cu peste 50% la un an de la cumparare, piata investitiilor in vinuri rare va creste in Romania, la fel cum in ultimul timp a crescut foarte mult piata investitiei in arta”, spune Cristian Preotu, director asociat Le Manoir.

In urma licitatiei, castigatorul fiecarui lot va putea primi un certificat de origine de la compania Le Manoir si la cerere, un certificat de origine de la castelul de provenienta al vinului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri