Lipsa de transparenta si a unor garantii reale ale veniturilor la pensie in sistemele de pensii private bazate pe contributii definite din Europa si Statele Unite ar putea duce la o problema de incredere, conform unui studiu realizat de Institutul EDHEC-Risk, scrie europeanpensions.net.

Shifting Towards Hybrid Pension Systems: A European Perspective

Intitulat "Shifting Towards Hybrid Pension Systems: A European Perspective" (Trecerea catre un sistem de pensii hibrid: O perspectiva europeana - n.r.), studiul subliniaza ca, in cazul sistemelor de pensii cu contributii definite, este important sa fie oferite participantilor cateva garantii ale beneficiilor, iar costurile sa fie explicate clar, pentru a evita crearea unei iluzii cu privire la relatia dintre risc si rentabilitate.

De exemplu, in Regatul Unit participantii suporta absolut toate riscurile financiare, in timp ce administratorul sau regulatorul pietei nu ofera nici o garantie. Prin oferirea unor garantii si prin mai multa transparenta, pot fi evitate eventuale dezamagiri viitoare ale contribuabililor, a caror participare la aceste scheme s-ar diminua altfel, iar perceptia globala cu privire la beneficii s-ar schimba radical.

Institutul mentioneaza, de asemenea, ca investitiile fondurilor consituite pe baza contributiilor definite sunt in prezent sub-diversificate si trebuie sa se opreasca in a investi numai in actiuni si obligatiuni de stat. Studiul arata ca insasi regulatorii pietelor de pensii private pot contribui la adoptarea unor practici de management profesionale pentru fondurile de pensii si ca au inteles pericolele asociate cu transferul riscurilor necontrolate catre participanti.

"Intr-un moment in care guvernele, autoritatile de reglementare si administratorii sunt preocupati cu gasirea unui echilibru corect intre riscuri si incertitudini pentru angajatori si angajati, concluziile EDHEC sunt venite la timp. Desi in ultimii ani s-a observat un nivel crescut de complexitate in industria de pensii, in gestiunea activelor si pasivelor si managementul riscurilor, acest studiu evidentiaza problemele specifice cu care se confrunta sistemele hibride si colective, de tip contributii definite, in contextul in care acestea isi propun sa raspunda tot mai mult nevoilor angajatorilor si ale angajatilor deopotriva", apreciaza Erwan Boscher, head of pension solution management in cadrul AXA Investment Managers.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri