Speranta de viata a asiguratului ofera valoare implicita asigurarii de viata si cu cat acesta este predispus sa traiasca mai mult cu atat si primele de asigurare sunt mai mici. Ca urmare, un potential asigurat ce desfoara o activitate riscanta pentru viata sa, poate avea o surpriza neplacuta atunci cand va aplica pentru o asigurare de viata: refuzul.

"Ocupatia reprezinta un factor important in evaluarea emiterii unei asigurari de viata, in special atunci cand exista elemente de risc ce pot provoca accidente sau invaliditate. Este important sa se evalueze responsabilitatile complete ale persoanei propuse spre asigurare, in special atunci cand asigurarea dorita prevede beneficii in caz de invaliditate si/sau deces din accident", au declarat reprezentantii companiei de asigurari Metropolitan Life (anterior Alico).

Politele pentru persoane cu profesii periculoase prevad extra prime pentru a acoperi riscul suplimentar preluat sau persoanele respective primesc excluderi in ceea ce priveste decesul accidental sau invaliditatea. Un exemplu ar fi profesia de aviator. Exista numeroase tipuri de aviatie si activitati legate de aviatie, fiecare cu sub-categorii cu profiluri de risc variabile.

Multe dintre aceste activitati sunt acoperite in urma evaluarii riscului. Pentru acest lucru este nevoie de descrierea activitatii: totalul de ore de zbor, numarul orelor de zbor in fiecare an, tipul de licenta de pilot si obiceiurile de zbor sunt foarte importante. Orice indiciu de neglijenta sau lipsa de competenta ar trebui sa determine o clauza de excludere aviatie sau respingere a cererii de asigurare.

Alte ocupatii ce prezinta un risc asigurabil crescut pentru care e necesara o evaluare atenta a fiecarui caz particular pentru a decide daca persoana poate fi asigurata si la ce cost sunt: politistii, pompierii, scafandrii, alpinistii, speologii, circarii, acrobatii, persoanele care lucreaza in zona nucleara, persoanele care lucreaza in industria petrolului si a gazelor pe platforma de exploatare, persoane care lucreaza in subteran - zona miniera, detonatori, demolatori, in constructii la inaltime mai mare de 10m etc.

Riscul de accident este mai frecvent printre persoanele care in ocupatia practicata sunt expuse la inaltime, explozibili, socuri electrice, impuscaturi etc.

Riscul de invaliditate este mai frecvent printre persoanele cu ocupatii ce implica expunerea la substante chimice toxice, radiatii etc. Unele ocupatii prezinta riscuri care implica un stil de viata ce expune persoana care le practica la un mediu de lucru inadecvat precum productia de bauturi alcoolice, activitatea de barman, industria jocurilor de noroc.

"Este important ca agentul de asigurari de viata sa nu utilizeze termeni generali atunci cand descrie tipul de activitate, ocupatie si responsabilitati. Termeni precum firma de comert sau fabrica sunt prea generali. Nu este suficient sa fie utilizati termeni precum proprietar, manager, lucrator sau distribuitor. Pentru a evalua corect ocupatia, evaluatorul (underwriter) are nevoie de termeni precisi care sa descrie complet toate aspectele riscului", mai spun reprezentantii Metropolitan Life.

Unele hobby-uri si sporturi au un risc crescut de mortalitate si morbiditate (imbolnavire). Printre acestea se regasesc: cursele cu masini sau ambarcatiuni cu motoare, scuba diving etc. Pentru astfel de activitati e solicitata plata unei extra prime care sa acopere riscul suplimentar.

In unele situatii, prima de asigurare pentru deces din orice cauza este suficienta pentru a acoperi beneficiul contractual, insa pentru alte beneficii suplimentare precum deces din accident sau scutire de la plata primelor (care se acorda in caz de incapacitate de munca) este necesara frecvent o extra prima calculata proportional cu riscul crescut pe care il prezinta un anumit caz particular.

"Atunci cand persoana propusa spre asigurare indica implicarea in activitati sau sporturi riscante, se completeaza un chestionar pus la dispozitie de companie pentru a sprijini evaluarea corecta a riscurilor preluate de asigurator si cuantifica cat mai adecvat valoarea politei pentru a pune la adapost asiguratul/familia acestuia in cazul unui eveniment nefericit", precizeaza sursa citata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri