Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut si miercuri, cu 0,31 bani (0,07%), la lei/euro, atingand astfel un nou maxim pentru ultimele 11 saptamani, intr-o piata unde cotatiile s-au intors peste 4,47 lei/euro spre mijlocul zilei.

Rata de referinta a urcat vizibil marti, cu 3,25 bani (0,73%), la 4,4684 lei/euro, iesind din tiparul urmat in ultimele luni, ca urmare a deciziei presedintelui Traian Basescu de a nu aproba memorandul cu FMI, informeaza Mediafax.

In contextul blocarii acordului cu FMI, pe piata interbancara cotatiile au urcat in prima parte a zilei de marti pana aproape de 4,48 lei/euro, jucatorii mizand pe termen scurt pe depreciere leului. Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, cotatiile au inceput sa scada spre 4,46 lei/euro, iar dealerii cred ca miscarea a fost determinata de ordine de vanzare de euro plasate indirect de banca centrala.

Majoritatea economistilor apreciaza ca amanarea aprobarii primei evaluari a acordului cu FMI va avea un impact limitat asupra pietelor financiare, inclusiv pentru faptul ca intelegerea este de tip preventiv, iar masurile fiscale sunt deja aprobate, iar investitorii se asteapta ca Romania sa respecte angajamentele.

In primele doua ore ale sedintei de miercuri, cotatiile au fluctuat usor peste 4,46 lei/euro, insa dupa ora 12:00 au urcat din nou peste 4,47 lei/euro.

Cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,4751 lei/euro, potrivit dealerilor.

La ora 13:00, pe piata interbancara, euro era cotat la 4,4740 - 4,4760 lei, cu 1,4 bani (0,3%) peste inchiderea de marti, de 4,4600 - 4,4620 lei/euro.

"Volumele de tranzactionare de miercuri sunt mult sub cele de marti, insa peste media sedintelor din septembrie si pana luni, care au fost foarte mici", a afirmat un dealer.

Leul s-a intarit miercuri in raport cu dolarul american, cursul de referinta anuntat de BNR scazand cu 0,36 bani (0,11%), la 3,29 lei/dolar, de la 3,2936 lei/dolar in sedinta precedenta.

Rata de schimb leu/franc elvetian a crescut cu 0,48 bani (0,1%), de la 3,6352 lei/franc la 3,64 lei/franc, cel mai ridicat nivel de dupa 30 septembrie.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile afisate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au urcat usor, de la 1,58% - 2,08% pe an la 1,63% - 2,13% pe an. Dobanzile sunt inca mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata la 4% pe an, minim istoric.

Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale sunt mai sus decat dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1% pe an.

Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au avansat la 1,64% - 2,14%, de la 1,6% - 2,1% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri