Tinerii, care ingroasa alarmant randul somerilor, au de multe ori asteptari prea mari legate de cariera in raport cu realitatea. Octavian Patrascu le da o mana de ajutor, facilitandu-le un prim contact cu piata muncii, prin FX Services.

Intrat pe piata de recrutare romaneasca in urma cu zece ani, leasingul de personal devine pe timp de criza solutia ideala pentru companiile in cautare de angajati sezonieri. Dinamica acestei piete se reflecta clar si in cifrele privind evolutia intregului segment local al serviciilor de recrutare, leasing de personal si executive search din ultimii ani. In 2011, de exemplu, aceasta piata a atins valoarea de 189 milioane de euro, fata de 90,8 milioane de euro, in 2008, potrivit ultimului studiu al Business Management Techno¬logies, publicat pe manageranticriza.ro. Cei mai mari jucatori de pe piata de recrutare si leasing de personal din Romania si-au dublat cifra de afaceri, in aceasta perioada de criza, tocmai pe fondul inchirierii de forta de munca temporara, in timp ce piata serviciilor de executive search a scazut cu aproape 10%, conform aceleiasi cercetari.
Interesul tot mai mare al companiilor pentru solutia imprumutului de personal sezonier a determinat aparitia de noi jucatori pe aceasta piata. FX Services se numara printre agentiile de munca temporara nou infiintate, mai exact in 2012, dupa ce Octavian Patrascu, un antreprenor de 27 de ani, a vazut nu doar potentialul de business, ci in egala masura o posibilitate de a ii ajuta pe tineri sa aiba un prim contact cu piata muncii. Desi capacitatea tinerilor de a se adapta la situatii diverse, de a invata si intelege lucruri chiar complexe este urias, de multe ori gasirea unui job se transforma pentru ei intr-o mare deziluzie. De-o parte sunt companiile afectate de criza, care au ridicat pretentiile, nu si "recompensa" financiara, iar de cealalalta parte sunt tinerii care, desi nu au exeperienta, sunt ambitiosi si convinsi ca pot sa faca foarte multe, de unde si aspiratia lor pentru un job bine platit. "Am citit un articol interesant despre generatia Yuppies, generatia cu asteptari prea mari legate de cariera in raport cu realitatea, si m-am gandit sa infiintez aceasta companie, FX Services, prin care sa le facilitez unor tineri primul contact cu piata muncii", explica Octavian Patrascu. Pe scurt, Yuppies reprezinta generatia sfarsitului anilor '70 - anii '90, generatie purtata de un optimism ridicat legat de cariera, atitudine datorata perioadei de prosperitate economica, fara precedent din acei ani. Aceasta generatie si-a crescut copiii cu acelasi optimism, iar acestia din urma sunt convinsi ca este suficient sa faci cariera daca ai ceva special. Adesea, piata muncii nu le confirma teoria, mai ales, in perioada de criza. "Multi tineri refuza joburi, pe motiv ca oferta financiara este sub asteptarile lor, desi nu au experienta. Acesta poate fi un lucru bun, in sensul ca arata ca tinerii stiu sa se vanda, dar poate fi si un lucru rau, acela de a nu-si gasi sub nici o forma locul pe piata muncii", este de parere Octavian Patrascu.
Potrivit unei declaratii a ministrului Muncii, Mariana Campeanu, de la inceputul lui noiembrie 2013, anul acesta somajul in randul tinerilor ar putea atinge 25%, un prag considerat alarmant. In aceste conditii, leasingul de personal poate constitui, cu adevarat, o solutie pentru multi tineri. "Unul dintre marile avantaje ale leasingului de personal este acela ca din randul personalului obtinut prin inchiriere pot fi selectati ca angajati permanenti (dupa o perioada agreata prin contract) cei care si-au demonstrat valoarea, iar perioada de imprumut poate fi socotita una de proba, de invatare si adaptare", precizeaza Octavian Patrascu.
FX Services faciliteaza accesul catre companii de call center nu doar din Romania, ci si din Italia sau Slovacia. Octavian Patrascu spune ca vizeaza extinderea si pe piata muncii din Marea Britanie, din 2014, cand aceasta piata se va deschide si pentru romani. Prin FX Services, Octavian Patrascu imprumuta personal si firmelor din constructii sau transporturi. Anul trecut, compania sa avea o cifra de afaceri de 500.000 de lei, iar in 2013 a ajuns la 1.000.000 de lei. In 2012, profitul s-a ridicat la 6.000 de lei, iar in 2013 se previzioneaza un profit de 250.000 de lei, dupa cum sustine Octavian Patrascu. Planurile lui legate de FX Services nu se opresc la leasingul de personal. Octavian Patrascu tinteste si segmentul de head-hunting, insa deocamdata fructifica la maximum oportunitatea de afaceri pe care o ofera leasingul de personal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri