Actionarii OMV Petrom (SNP) au aprobat, marti, acordarea de dividende in valoare cumulata de 1,745 miliarde lei, suma cu 10% mai mult decat cea distribuita anul trecut si, totodata, reprezentand 36% din profitul record inregistrat in 2013, de 4,824 miliarde lei.

Compania va acorda un dividend brut de 0,0308 lei/actiune, in urcare de la 0,028 lei/actiune in 2013. Raportat la ultimul pret de luni al actiunilor OMV Petrom la bursa, de 0,443 lei, randamentul dividendului brut este de aproape 7%.

Pentru a putea avea dreptul la dividende, investitorii trebuie sa detina actiuni OMV Petrom la data de 16 mai, cand a fost stabilita data de inregistrare. AGA a aprobat, marti, si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, care prevede un profit net de 3,936 miliarde lei, cu aproape 19% sub castigul record inregistrat anul precedent, de 4,839 miliarde lei (1,09 miliarde euro). Vanzarile sunt estimate la 17,41 miliarde lei, cu 3,7% sub cele obtinute anul trecut, de 18,087 miliarde lei (4,09 miliarde euro).

OMV Petrom a planificat o oprire si revizie generala de 30 de zile la rafinaria Petrobrazi, incepand cu sfarsitul lunii mai. Totodata, compania a programat pentru acest an investitii de peste 1 miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorarii si productiei. Sumele alocate anul trecut pentru investitii de compania controlata de grupul austriac OMV au totalizat 1,2 miliarde euro.

AGA a aprobat numirea unui nou membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom in persoana cetateanului austriac Johann Pleininger, care il va inlocui pe Jacobus Gerardus Huijskes.

Totodata, actionarii au aprobat mentinerea remuneratiilor membrilor Consiliului de Supraveghere la 20.000 de euro/an. OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se regaseste si Fondul Proprietatea, cu o participatie de 19%, iar restul titlurilor sunt in portofoliile altor actionari.

Fondul Proprietatea (FP) a anuntat la inceputul lunii martie ca se gandeste sa vanda cel putin 4% din actiunile OMV Petrom, pachet evaluat la putin peste 1 miliard de lei (226 milioane euro) in functie de cea mai recenta cotatie de la bursa a titlurilor companiei petroliere.

Actiunile OMV Petrom au fost suspendate de la tranzactionare in sedinta bursiera de marti pana la ora , pentru intrunirea AGA. In sedinta de luni, pretul acestor titluri a scazut cu 0,49%, la 0,443 lei, cotatie la care capitalizarea bursiera a companiei este de 25,093 miliarde lei (5,651 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri