Contractia economica care a inceput in octombrie 2008 a determinat o scadere puternica a pietei auto si, odata cu aceasta, si un declin al creditelor pentru autoturisme, care au disparut din prim-planul produselor de creditare oferite de catre banci.

In ultimii ani am asistat la reinventarea optiunilor oferite de piata auto: preturile au scazut si romanii au inceput sa achizitioneze din nou autovehicule, apreciaza analistii Finzoom.ro. In aceasta perioada, oferta de credite cu specific auto, chiar daca nu a disparut complet din peisaj a fost relativ limitata, unele dintre creditele pentru masini fiind ascunse in spatele creditelor de nevoi personale.

In 2014 se observa insa o usoara revenire a creditului auto, gama de oferte fiind mai larga, iar romanii mai deschisi oportunitatilor de finantare, dupa o perioada in care economisirea a fost declarata ca principala sursa de venituri pentru orice achizitie.

Conform unui studiu realizat de FinZoom.ro, in luna martie a acestui an, 46% dintre romani ar apela la un credit bancar pentru achizitia unei masini, fie pentru intreaga suma (23%), fie partial, in completarea economiilor proprii (22%). Pentru cei care ar apela la un produs bancar pentru finantare, creditul de nevoi personale si cel auto reprezinta optiuni relativ egale, cu o usoara preferinta pentru primul, (7% in favoarea primei optiuni).

Argumentul suprem (oferit si de 75% dintre participantii la sondaj) pentru accesarea unui credit il reprezinta desigur costurile cat mai mici, iar peste 50% din participantii la studiu considera ca determinanta o dobanda redusa pentru istoricul bun in relatia cu banca. Aceste beneficii pot fi regasite intr-un produs dedicat, cum este creditul auto, care va rasplati cu o dobanda competitiva comportamentul responsabil din punct de vedere financiar al solicitantilor, ceea ce se va reflecta intr-o rata lunara mai mica.

Luand in considerare cele enumerate mai sus, avansul nu mai reprezinta un impediment pentru obtinerea unui credit auto, deoarece exista oferte in piata care nu necesita plata unui avans.

In topul celor mai avantajoase credite auto fara avans pentru o suma de 20.000 de lei pe o perioada de 5 ani, Bancpost ocupa prima pozitie prin creditul Auto.Mobil. Acesta are o dobanda nominala incepand de la 11,4% p.a., fara alte comisioane de administrare credit, fiind produsul cu cea mai mica dobanda anuala efectiva (DAE), de 12%. Singurul cost lunar, pe langa rata creditului, este comisionul de administrare a contului curent, de 3,5 RON / luna. Fara niciun alt cost suplimentar, creditul vine cu "Vacanta de la plata ratei" care permite obtinerea a maximum 5 luni de vacanta pentru cei 5 ani de credit, optiune disponibila dupa primele 6 scadente.

Banca / Produs
DAE % p.a.
Dobanda
Comisioane
Prima Rata
Suma de rambursat
Bancpost - Creditul Auto.Mobil - RON
12%
11,4%
(variabila)
  • Comision analiza dosar: 0 RON
  • Comision de administrare lunar cont curent: 3,5 RON
438,78 RON
(rata fixa)
26.532,48 RON
BRD - Credit Auto cu Dobanda Fixa pentru Masini Noi - RON
14,88%
7%
(fixa)
  • Comision analiza dosar: 200 RON
  • Comision de administrare lunar (% la sold): 0,4%
504,02 RON
(rata descrescatoare)
27.443 RON
Cetelem IFN - Turbo Credit - RON
16,09%
9,99%
(fixa)
  • Comision analiza dosar: 0 RON
  • Comision de administrare lunar din valoarea initiala a creditului: 0,26%
475,96 RON
28.557,43 RON
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri