Cursul BNR anuntat in sedinta de miercuri a crescut, dar volumele au fost reduse si piata linistita. Cursul oficial a urcat cu doar 0,22 de bani si a ajuns la 4,3867 lei/euro, dupa ce marti leul inregistrase cea mai buna cotatie din ultimele 13 luni.

Marti, BNR a publicat un curs de 4,3845 lei/euro, cel mai redus incepand din 31 mai 2013, cand euro a fost cotat la 4,3794 lei. Pentru dolarul american, BNR a anuntat miercuri un curs de 3,2106 lei, cu 0,85 bani (0,27%) peste nivelul din ziua anterioara, conform Mediafax.

Francul elvetian este cotat de banca centrala la 3,6133 lei, in urcare usoara de la 3,6109 lei marti. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%. Cu putin timp inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,3860 - 4,3870 lei, in stagnare fata de nivelurile inregistrate marti la ora 16:30.

Cursul a fluctuat intr-un interval restrans in prima parte a zilei, intre un minim de 4,3854 lei/euro si un maxim de 4,3893 lei/euro, pe volume reduse de tranzactionare, pana la aceasta ora fiind inregistrate doar 37 de transferuri pe piata interbancara. "Desi banca centrala a parut ca a deschis in mod evident drumul pentru masuri suplimentare de relaxare monetara, in discursului guvernatorului de ieri, leul nu a avut o dinamica impresionanta iar de data aceasta nici nu au mai fost vizibile semne ale interventiilor valutare. Totusi, piata valutara ar trebui sa isi revina usor la viata pe masura ce analizeaza indiciile recente. Avand in vedere pozitia curenta a ratelor de dobanda din pietele internationale, nu credem ca o reducere ratelor din piata leului ar trebui sa declanseze un episod de iesiri de capital similar celui din luna ianuarie, ce a parut declansat de o relaxare monetara neasteptata. Astfel, continuam sa credem ca miscarile cele mai probabile ale leului sunt cele de apreciere", comenteaza analistii ING Bank intr-o nota transmisa miercuri dimineata.

In regiune, forintul s-a apreciat miercuri cu 0,25% fata de euro, iar zlotul a crescut cu 0,3%. Ratele medii ale dobanzilor practicate miercuri dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat la 1,78% - 2,28% pe an, de la 1,86% - 2,36% pe an in ziua anterioara.
Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an si peste dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au atins 1,73% - 2,23% pe an, de la 1,77% - 2,27% pe an in sedinta de marti. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut miercuri dimineata la 2,39% pe an, de la 2,41% pe an in ziua precedenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri