Piata financiara din Romania este caracterizata in prezent printr-un exces de lichiditate care ar trebui orientata spre economia reala, crede Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania.

“Bancile incep sa piarda bani din cauza lichiditatii. Potentialul de lichiditate este ridicat si banii trebuie sa circule spre economia reala. Insa, acum vedem o premiera pentru perioada de criza: raportul credite-depozite este subunitar”, a spus Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, cu ocazia lansarii clasamentului Deloitte Central Europe Top 500, care analizeaza companii din Europa Centrala si de Est.

In clasamentul din acest an, Romania are acelasi numar de banci (sase) si companii de asigurari (patru) ca in 2013. Cu active totalizand 51,1 miliarde de euro, sectorul bancar a inregistrat o scadere usoara fata de 2013, cand suma activelor a fost de 52,1 miliarde de euro. Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au consemnat cele mai mari cresteri, iar Banca Comerciala Romana s-a mentinut pe primul loc.

In opinia lui Omer Tetik, numarul mare de banci din sistemul bancar local nu reprezinta un lucru negativ, ci mai degraba concentrarea bancilor este o problema. Uitati-va doar la Piata Victoriei din Bucuresti. In afara de un Starbucks si de cateva fast-food-uri, vedem doar banci. In opinia mea, foarte putine banci au deschis sectoare de nisa si s-au dus in afara oraselor mari”, spune seful Bancii Transilvania.

Bancherul a observat din partea antreprenorilor mai multe cereri de credite pentru investitii. “Acesta este un semn bun care arata curajul IMM-istilor si al oamenilor de afaceri, in general. Nu ma astept sa avem o crestere spectaculoasa in sistemul financiar, insa din 2015 vom vedea o competitie acerba intrucat reintram intr-un ritm de crestere. Avem nevoie de o crestere aliniata: sa creasca atat PIB-ul, cat si sistemul bancar si investitii private. Se pare ca si bancile au invatat multe din aceasta criza. Multe banci au inceput sa intre si in segmente de nisa".

De asemenea, Omer Tetik semnaleaza reglementarile cu care se confrunta bancherii. "Trecem printr-un cerc vicios. Avem de-a face cu multe reglementari. Ma refer la aderarea la Uniunea Bancara Europeana si la exercitiului de AQR (Asset Quality Review)."

Banca Transilvania (TLV) a consemnat in primul semestru un profit net de 212,1 milioane lei, in crestere cu 17,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar activele au urcat cu 5,7%, la 33,89 miliarde lei, in contextul scoaterii din bilant a unor credite neperformante de 320 milioane lei.

Cultura organizationala a Bancii Transilvania: No Man Left Behind

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri