Piata financiara din Romania este caracterizata in prezent printr-un exces de lichiditate care ar trebui orientata spre economia reala, crede Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania.

“Bancile incep sa piarda bani din cauza lichiditatii. Potentialul de lichiditate este ridicat si banii trebuie sa circule spre economia reala. Insa, acum vedem o premiera pentru perioada de criza: raportul credite-depozite este subunitar”, a spus Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, cu ocazia lansarii clasamentului Deloitte Central Europe Top 500, care analizeaza companii din Europa Centrala si de Est.

In clasamentul din acest an, Romania are acelasi numar de banci (sase) si companii de asigurari (patru) ca in 2013. Cu active totalizand 51,1 miliarde de euro, sectorul bancar a inregistrat o scadere usoara fata de 2013, cand suma activelor a fost de 52,1 miliarde de euro. Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au consemnat cele mai mari cresteri, iar Banca Comerciala Romana s-a mentinut pe primul loc.

In opinia lui Omer Tetik, numarul mare de banci din sistemul bancar local nu reprezinta un lucru negativ, ci mai degraba concentrarea bancilor este o problema. Uitati-va doar la Piata Victoriei din Bucuresti. In afara de un Starbucks si de cateva fast-food-uri, vedem doar banci. In opinia mea, foarte putine banci au deschis sectoare de nisa si s-au dus in afara oraselor mari”, spune seful Bancii Transilvania.

Bancherul a observat din partea antreprenorilor mai multe cereri de credite pentru investitii. “Acesta este un semn bun care arata curajul IMM-istilor si al oamenilor de afaceri, in general. Nu ma astept sa avem o crestere spectaculoasa in sistemul financiar, insa din 2015 vom vedea o competitie acerba intrucat reintram intr-un ritm de crestere. Avem nevoie de o crestere aliniata: sa creasca atat PIB-ul, cat si sistemul bancar si investitii private. Se pare ca si bancile au invatat multe din aceasta criza. Multe banci au inceput sa intre si in segmente de nisa".

Citeste si:
Topul celor mai valoroase 25 de banci din lume
Topul celor mai valoroase 25...

De asemenea, Omer Tetik semnaleaza reglementarile cu care se confrunta bancherii. "Trecem printr-un cerc vicios. Avem de-a face cu multe reglementari. Ma refer la aderarea la Uniunea Bancara Europeana si la exercitiului de AQR (Asset Quality Review)."

Banca Transilvania (TLV) a consemnat in primul semestru un profit net de 212,1 milioane lei, in crestere cu 17,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar activele au urcat cu 5,7%, la 33,89 miliarde lei, in contextul scoaterii din bilant a unor credite neperformante de 320 milioane lei.

Cultura organizationala a Bancii Transilvania: No Man Left Behind

Citeste si:
50 de masini electrice cu dobanda 0% de Black Friday
De Black Friday, o banca...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
ALARMANT: Firmele nu au mai vazut TVA de la stat din martie-aprilie