Platile contactless ar putea deveni modalitatea de plata a viitorului, insa pe termen lung, avand in vedere ca ar necesita schimbarea cardurilor si a POS-urilor existente, ceea ce ar atrage costuri foarte mari, sustine Utku Ogrendil.

Utku Ogrendil, presedintele procesatorului de tranzactii bancare Provus, a analizat, la WALL STREET 360, sistemul de plati contactless in contextul european, explicand diferentele intre Romania si Marea Britanie sau Polonia.

"Sistemul de plati contactless s-a dezvoltat initial in sectorul de transport, iar in Marea Britanie acest tip de plata pentru transport este o obisnuinta. De asemenea, in Polonia sistemul a fost implementat inca din 2012", precizeaza Utku Ogrendil.

Sunt increzator, totusi, ca viitorul apartine platilor de acest fel.

In Europa de Vest acest sistem de plati este acceptat de peste jumatate din populatie. De exemplu, in Marea Britanie, Visa se asteapta ca pana in decembrie 2015 peste 50 de milioane de carduri contactless sa ajunga la consumatori. In Romania, insa, platile contactless pentru transport au reprezentat anul trecut doar 1,5% din totalul platilor catre RATB.

"Sunt increzator, totusi, ca viitorul apartine platilor de acest fel, nu numai in transport, ci si in alte domenii", arata CEO-ul Provus.

De altfel, MasterCard a anuntat ca acest tip de plati va deveni standard pana in 2020 pentru comerciantii care accepta cardurile MasterCard si Maestro in Europa. "Astfel, pana in 2020, consumatorii vor putea plati cu cardurile contactless si dispozitivele NFC la orice terminal POS din Europa", explica Utku Ogrendil.

Presedintele Provus se arata optimist cu privire la piata sistemelor de plati contactless din Romania.

"Exista interes din partea bancilor pentru a trece la sistem contactless issuing si acquiring dar trebuie ca si zona de POS contactless sa cunoasca o crestere", detaliaza Utku Ogrendil.

Proiectul TV WALL-STREET 360 este un format interactiv cu focus pe analiza de business. Saptamana 22-26 septembrie, dedicata inovatiei in banking si platilor cu cardul, este realizata in parteneriat cu procesatorul de tranzactii bancare Provus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri