Benzina s-a ieftinit in ultimele cinci luni in medie cu 8,5%, insa evolutia pretului la pompe este inca departe de scaderea petrolului, care in aceeasi perioada a pierdut 33%. In conditiile in care cotatia titeiul nu va continua sa se reduca in saptamanile urmatoare, analistii anticipeaza ieftiniri modeste ale benzinei, de circa 2 bani/litru, sau chiar o stagnare a preturilor.

Pretul benzinei standard (A95) la pompele din Romania a scazut in 2014 de la un maxim de circa 6,26 lei/litru in luna iulie, la 5,70 – 5,72 lei in prezent, potrivit datelor centralizate de Uniunea Internationala a Transportatorilor Rutieri (IRU). In iulie, barilul de petrol Brent s-a tranzactionat la un pret mediu de 108,16 dolari, iar in prezent cotatia a ajuns la 72 de dolari.

“Avand in vedere evolutiile recente din piata petrolului, pretul benzinei ar trebui sa scada cu inca 2 bani/litru, mai ales ca fluctuatiile leului fata de dolar s-au mai calmat. In mod normal circa jumatate din ‘evolutia’ barilului de petrol ar trebui sa se transpuna si in pretul benzinei”, este de parere Claudiu Cazacu, analist sef in cadrul casei de brokeraj XTB Romania.

Avand in vedere evolutiile recente din piata petrolului, benzina ar trebui sa se ieftineasca cu inca 2 bani/litru, mai ales ca fluctuatiile leului fata de dolar s-au calmat recent - Claudiu Cazacu - XTB Romania

Alti analisti cred ca ieftinirea benzinei se va opri la nivelul actual, mai ales in conditiile in care este de asteptat ca pretul petrolului sa se stabilizeze sau chiar sa revina in decembrie.

Evolutie petrol vs benzina

“Nu cred ca declinul recent al cotatiilor petrolului se va resimti intr-o maniera semnificativa in preturile locale ale carburantilor, mai ales in cazul in care cotatiile internationale s-ar stabiliza spre finalul acestui an”, a declarat Mihai Nichisoiu, global macro strategist, in cadrul societatii de brokeraj Tradeville.

Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat in functie de puterea de cumparare, situandu-se pe locul 11 dupa ponderea costului unui galon de benzina in venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg pentru 61 de tari.

Petrolul a ajuns sa se tranzactioneze saptamana trecuta la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, dupa ce tarile OPEC au lasat piata sa decida cotatia oficiala, refuzand sa reduca productia pentru a limita caderea titeiului.

Un avans mai sustinut (n.red. al petrolului) nu are deocamdata corespondente fundamentale serioase. La finalul acestui an, cotatiile petrolului Brent ar putea ramane intre $75/baril si $65/baril - Mihai Nichisoiu, Tradeville

Mihai Nichisoiu considera ca o revenire a petrolului ar putea avea loc fie daca OPEC ar anula decizia din 27 noiembrie prin care a mentinut cota cumulativa de productie la 30 milioane barili/zi, in ciuda unui declin urias de peste 30% al cotatiilor petrolului produs in numai cinci luni, fie daca economiile globale ar surprinde foarte favorabil asteptarile generale.

“Ambele premise sunt improbabile. Exista, insa, si posibilitatea unei corectii pozitive, pur tehnice, tinand cont de o expunere speculativa short (de vanzare) semnificativa. O asemenea corectie pozitiva pur tehnica ar putea stabiliza cotatiile spre finalul acestui an, dar un avans mai sustinut nu are deocamdata corespondente fundamentale serioase. La finalul acestui an, cotatiile petrolului Brent ar putea ramane intre $75/baril si $65/baril”, anticipeaza analistul Tradeville.

Usor optimist este si Claudiu Cazacu, care vede petrolul pe termen scurt la un nivel de 70 – 75 dolari/baril.

“A fost o reactie exagerata si oarecum speculativa in piata petrolului, asa ca pe termen scurt ma astept la o revenire modesta, pana la 75 dolari/baril. Daca Rusia, Iran si Venezuela vor face un pact prin care sa decida reducerea productiei de petrol, atunci ma astept ca in prima parte a anului viitor barilul sa ajunga la circa 80 de dolari. In cazul, cel mai probabil, in care aceste tari nu vor ajunge la un acord, atunci petrolul se va tranzactiona intr-o raza de 60-70 dolari. Cel mai probabil va urma un ‘paradis’ pentru speculatori, cu noi zile in care titeiul scade sau creste si cu 3%”, spune reprezentantul XTB Romania.

Cat de mult este influentata in realitate benzina de evolutia petrolului?

In mod clar, evolutia pretului benzinei la pompe nu are cum sa evolueze diametral opus cotatiilor stabilite pentru titei in pietele internationale.

Nivelul de corelare este insa moderat, relevanta in acest sens fiind precedenta situatie in care petrolul s-a prabusit (inceputul anului 2012): petrolul a scazut la acel moment cu 23% in patru luni, in vreme ce benzina pe piata romaneasca s-a ieftinit cu doar 4,1%. Bineinteles, cotatia benzinei este afectata si de alti factori precum cursul de schimb leu-dolar, accize sau pur si simplu politica de vanzari a companiilor petroliere.

Accizele sunt cele care au determinat in primavara anului acesta o scumpire cu peste 5% a benzinei. Guvernul a introdus o acciza suplimentara de sapte eurocenti la carburanti incepand cu 1 aprilie 2014, masura luata in urma negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Foto: Shutterstock / petrol pump

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri