Proprietarii de locuinte achizitionate sau construite prin programul "Prima Casa" vor putea cumpara o noua locuinta mai mare si mai scumpa prin program, daca vor indeplini cumulativ patru conditii, printre care vanzarea proprietatii detinute sau lichidarea creditului garantat de stat.

"Beneficiarul Programului care detine o locuinta achizitionata sau construita in cadrul Programului poate achizitiona o noua locuinta in cadrul Programului cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: noua locuinta care se va achizitiona in cadrul Programului sa aiba suprafata utila mai mare decat a locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul Programului sau valoarea noii locuinte rezultata din raportul de evaluare sa fie mai mare decat valoarea evaluata la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul Programului", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta aprobat astazi de Guvern, citat de Mediafax.

Creditul Prima Casa initial trebuie lichidat

De asemenea, locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul Programului trebuie sa fie instrainata prin vanzare-cumparare, cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte. In plus, creditul acordat initial in cadrul Programului trebuie sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare - cumparare a noii locuinte in cadrul Programului sau sa fie refinantat prin acordarea celui de-al doilea credit in cadrul Programului pentru dobandirea unui imobil.

Alta conditie este ca la data solicitarii celui de-al doilea credit, beneficiarul Programului, persoana fizica, declara pe propria raspundere, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita in cadrul Programului pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte care va fi achizitionata in cadrul Programului, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 metri patrati si o a doua locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita initial in cadrul Programului, pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte care va fi achizitionata in cadrul programului.

Proiectul de ordonanta mai prevede ca la data lichidarii sau refinantarii creditului acordat initial in cadrul Programului se radiaza ipoteca in favoarea statului si a finantatorului, privilegiul finantatorului, precum si interdictiile de instrainare si grevare cu sarcini instituite asupra imobilului achizitionat sau construit initial in cadrul programului.

Pe de alta parte, in baza contractului de garantare aferent celui de al doilea credit asupra noii locuinte se instituie in favoarea statului, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, un drept de ipoteca legala de rangul I pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei, potrivit legii, cu interdictia de instrainare a locuintei pe o perioada de 5 ani si interdictia de grevare cu sarcini a acesteia pe toata durata garantiei.

Conditia referitoare la rangul dreptului de ipoteca trebuie sa fie indeplinita pana la momentul formularii cererii de plata a noii garantii de catre finantator. In cazul primirii de catre finantator a comunicarii respingerii cererii de plata a noii garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, in temeiul contractului de garantare, finantatorul are dreptul sa inscrie in cartea funciara ipoteca legala conform dispozitiilor Codului civil, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului roman.

Multi clienti Prima Casa s-au razgandit

Pentru cei care beneficiaza de al doilea credit prin Prima Casa, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul Programului, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare, chiar si inainte de expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii sau refinantarii creditului initial. Modificarea Programului "Prima Casa" a fost anuntata de ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, in luna ianuarie.

"Au existat solicitari de la persoane care au achizitionat o prima casa, doresc sa treaca la un apartament, sa spunem, de la o garsoniera, de la un apartament cu doua camere la un apartament cu trei camere, respectiv cu patru camere, si atunci nu ar mai fi «Prima Casa». Trebuie sa gasim si pentru dumnealor o solutie, astfel incat cat mai multe persoane sa poata aplica", declara Valcov la jumatatea lunii ianuarie.

Masura era apreciata de consultantii si dezvoltatorii imobiliari care spuneau ca extinderea Programului si pentru clientii care au o locuinta, dar vor sa cumpere una mai mare, va ajuta piata rezidentiala, insa nu mizau pe o explozie a vanzarilor, deoarece aceasta categorie de clienti are oricum la dispozitie creditele ipotecare in lei.

Programul "Prima Casa" este operational din anul 2009, iar pana la finele lunii ianuarie 2015, in cadrul programului au fost acordate peste 132.521 de garantii in valoare totala de 2,58 miliarde euro. Din totalul garantiilor acordate, 329 garantii in valoare de 29 milioane lei, au fost executate, aceasta reprezentand o rata de default de 0,2%.

"Programul a fost operationalizat intr-un context in care persoanele fizice se confruntau cu dificultati in accesarea unui credit destinat achizitionarii/construirii unei locuinte, dificultati care se datorau in principal lipsei garantiilor solicitate de banci in temeiul normelor de creditare proprii. Prin implementarea Programului s-au creat conditii avantajoase de achizitionare sau construire a unei locuinte de catre persoanele fizice eligibile, programul cunoscand pana in prezent o dinamica semnificativa. Bilantul la zi al Programului Prima Casa arata ca, acesta este cel mai popular program guvernamental gestionat de FNGCIMM si cunoaste o dezvoltare accelerata, ritmul de depunere al solicitarilor de garantare fiind de circa 140 solicitari/zi", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Sursa foto: Casa, valoare de piata / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri