Decizi sa ai un copil, in ciuda faptului ca ai o situatie financiara instabila

Decizi sa ai un copil, in ciuda faptului ca ai o situatie financiara instabila

“Costurile” unui copil nu sunt tocmai mici, dar sunt extrem de necesare. Cheltuielile fixe lunare ajung in general la 852 lei in prima luna de viata, potrivit unei analize Wall-Street.ro. Daca planuiesti sa ai un copil este necesar sa ai o situatie financiara stabila si indeajuns de mult timp pentru a te ocupa de acesta, scrie Lifehack.org. Daca chiar vrei sa ai o familie sanatoasa din toate punctele de vedere, atunci cel mai bine ar fi sa te concentrezi pe cariera pana ajungi la un grad de stabilitate financiara multumitor.

Foto front: Shutterstock / Businessman

Din punct de vedere financiar, esti dependend de alte persoane

Din punct de vedere financiar, esti dependend de alte persoane

Prietenii si familia sunt mai mereu dispusi sa te ajute, insa a trai pe seama acestora nu este deloc o solutie pe termen lung. Mai devreme sau mai tarziu, relatia cu persoanele iubite va avea de suferit daca vei continua sa te bazezi pe acestia atunci cand vine vorba de bani.

Cand te imprumuti, fa tot ce poti sa nu mai ajungi din nou in acea situatie si incearca sa ajungi la o independenta financiara cat mai repede posibil.

Iti achiti datoriile apeland la noi imprumuturi

Iti achiti datoriile apeland la noi imprumuturi

Indiferent de cat de dificila este situatia ta financiara, cea mai proasta decizie pe care o poti lua este sa iti achiti datoriile imprumutandu-te de la alte persoane, sau, mai rau, de la firmele de apartament care iti ofera asa-zise “credite” rapide. Numeroase astfel de firme au aparut si in Romania, insa dobanzile la care acorda imprumuturile sunt cu mult peste costurile pe care o banca le percepe in mod normal.

Dobanzile de pana la cateva procente, prezentate pe site-urile firmelor de credite rapide sunt de obicei calculate pe zi si astfel pot parea reduse, comparativ cu cele practicate de banci, insa DAE poate ajunge la cote impresionante. Citeste mai mult pe acest subiect aici.

Te bazezi pe cardul de credit

Te bazezi pe cardul de credit

O alta forma de iresponsabilitate financiara este aceea de a te baza mereu pe creditul oferit de banci. A te baza exclusiv pe banii de pe cardul de credit sau pe banii dintr-un credit financiar este un mare pas inainte spre sinuciderea financiara. Incercati mereu sa aveti o rezerva de bani pentru situatii neprevazute, in caz contrar creditele bancare au toate sansele sa devina picatura care umple paharul.

Pariezi frecvent

Pariezi frecvent

Pariatul in cazinouri, biletele la loterie si pariurile sportive pot provoca dependenta. Cand ai ceva bani economisiti, a-i folosi pentru pariuri este una dintre cele mai proaste decizii pe care o puteti lua. Desigur, nu este deloc imposibil sa castigati la jocurile de noroc, insa problema este reprezentata de dependenta pe care acestea o provoaca.

Atunci cand va ganditi sa pariati, incercati sa puneti banii respectivi deoparte, iar dupa o perioada de timp veti observa cum ati economisit o suma considerabila de bani.

Foto: Shutterstock / Ticket

Cheltuiesti mai mult decat castigi in fiecare luna

Cheltuiesti mai mult decat castigi in fiecare luna

Aceasta este o problema foarte intalnita in cazul persoanelor recent angajate. Daca in ziua de salariu traiesti ca un rege, iar in restul lunii te chinui sa ai bani de buzunar, atunci este clar ca ceva e in neregula cu felul in care iti administrezi finantele personale.

Invata sa iti cunosti limitele, sa iti calculezi cheltuielile zilnice si totodata sa si economisesti ceva.

Alegerea casei gresite

Alegerea casei gresite

A locui intr-o casa pe care nu ti-o permiti, sau care se afla intr-o locatie deloc convenabila, este un alt semnal care iti arata ca din punct de vedere financiar nu te indrepti deloc spre directia cea buna.

Daca costurile de transport catre locul de munca rareori iti vor genera adevarate probleme financiare, nu acelasi lucru se poate spune despre costurile de intretinere a unei case mult prea costisitoare pentru veniturile tale. Ca regula de baza, daca nu esti sigur ca iti poti permite costurile unei case, atunci cel mai probabil chiar nu ti le permiti.