Viata, societatea si, in principiu, economia de piata, ne ofera multe optiuni de alegere in situatii de decizie. De exemplu, proaspete sau congelate? Blonda sau bruneta? Esti de dreapta sau de stanga? Hartie sau plastic? Dar, aceasta ultima alegere acopera doua situatii complet diferite.

Ar trebui sa alegi sacose de hartie sau de plastic la cumparaturi? Sa platesti pentru lucrurile cumparate din oricare sacosa aleasa cu bani in numerar sau cu un card de plastic? Prin urmare, viata este doar o rafala de decizii.

Ce-i drept, cardurile fac acum parte deja din viata de zi cu zi a romanilor, iar cele mai multe dintre ele sunt cardurile pe care ne primim salariul (debit). Acestea pot fi insa utilizate nu doar pentru retragerile de numerar de la bancomate, ci si pentru a plati in magazine atunci cand cumparam ceva, pentru a achita o factura, pentru a cumpara de pe Internet s.a.m.d..

Cu toate optiunile disponibile astazi pentru a face achizitii si plati, devine dificil sa stim care ar fi insa cea mai buna metoda de plata de ales. Exista totusi intr-adevar o "cea mai buna" metoda de a plati pentru diverse lucruri? Mai intai ING Bank si apoi Piraeus Bank au decis sa rezolve aceasta dilema. Amandoua bancile au lansat, pe rand, cate o oferta de zero costuri pentru clientii care aleg sa-si incaseze salariul prin ING Bank, respectiv Piraeus Bank.

Primii care au lansat acest serviciu, ING Bank, de exemplu, vine cu o oferta speciala ING Card Complet cu zero costuri pentru contul curent, card de debit contactless Visa Electron International, comision de interogare si retragere, precum si Internet Banking (inclusiv pe mobil), pentru angajatii care aleg sa-si incaseze individual salariul aici. Si platile interbancare in lei catre orice banca sunt gratuite indiferent de incasarea sau nu a veniturilor prin ING Bank.

Prin reinventarea produsului ING Card Complet, care are zero costuri la operatiunile bancare de baza, ING Bank a lansat si doua noi instrumente digitale: Porteaza-ti banii - o solutie de transfer a salariului de la alta banca si ING Bazar, o platforma digitala de cumparaturi care ofera reduceri prin sistem cash-back la diversi comercianti, alesi pe baza unui motor analitic de targetare, in functie de platile pe care le-a facut recent clientul.

Practic, un client care plateste cu cardul ING la anumite magazine va primi prin ING Bazar oferte de cash-back la acei comercianti, in functie de parteneriatele incheiate de banca cu acele magazine. Platforma ING Bazar poate fi accesata din aplicatia de Home Bank si ofera si posibilitatea de a inrola orice card de fidelitate emis in piata.

Ca urmare, bucatica de plastic din buzunar - cardul - inseamna, de fapt, legatura dintre tine si banii tai aflati intr-un cont bancar. Avand un card, poti sa-ti accesezi contul in orice moment si sa-ti folosesti banii fara sa ai bancnote asupra ta. Multi nu stiu, insa, care sunt avantajele cardului fata de bancnote, cum il pot folosi si de este mai sigur acesta decat numerarul.

1. Banii tai sunt in siguranta atunci cand folosesti un card

Fie ca iti pierzi sau iti sunt furate niste bancnote, acestea din pacate dispar definitiv. In acelasi timp, un card pierdut poate fi recuperat foarte usor. Cum? Chiar daca se intampla sa fie furat, banii tai sunt in siguranta, protejati de codul PIN - acea serie de patru cifre pe care bancomatul ti-o solicita de fiecare data si pe care doar tu ar trebui sa il stii si fara de care cardul nu poate fi folosit. Astfel, odata ce ai constatat lipsa cardului, trebuie doar sa suni la banca emitenta si sa anunti disparitia lui. Banca va bloca imediat contul tau si, la cerere, iti va emite un card nou special pentru tine.

De exemplu, la ING Bank exista posibilitatea emiterii cardurilor in mod instant in toate locatiile bancii, iar acum si cu Porteaza-ti banii inseamna ca un client in 15 minute de la primul contact cu ING, poate avea un cont activ, un card functional si inclusiv banii adusi din cealalta banca.

2. Daca primesti salariul pe card, cheltuieste-l de pe card!

In Suedia viitorul a inceput deja. Acolo unii comercianti spun: "Nu acceptam cash. Daca platesti cu numerar, ceva este in neregula". Suedia a fost prima tara europeana care a implementat in economie banii de hartie (moneda fiduciara), iar acum ar putea fi, cel mai probabil, prima natiune de pe batranul continent pe cale sa-i elimine din circulatie. Dar, pana va ajunge si Romania la acest nivel, mai ai inca nevoie de numerar, ce-i drept.

Acum, chiar daca utilizarea cardurilor este din ce in ce mai raspandita, numerarul probabil ca nu va disparea niciodata. De aceea, ar fi bine totusi sa dispui intotdeauna de o suma minima de bani in numerar pentru cumparaturile mici la comerciantii care nu accepta plata cu cardul sau pentru diverse servicii (de exemplu, plata unei curse taxi).

In rest, mai bine sa folosesti cardul pentru cumparaturile zilnice, indiferent daca le faci intr-un magazin alimentar, iei cina intr-un restaurant, faci un plin de benzina, sau cumperi cadouri pentru cei dragi. Pentru toate acestea, nu trebuie sa platesti nimic in plus. De regula, nu exista comisioane suplimentare, spre deosebire de retragerile de la bancomat.

3. Urmareste-ti cheltuielile!

De cate ori nu ti s-a intamplat sa uiti pe ce ai cheltuit banii? Folosind cardul, vei cunoaste exact ce ai cumparat, care a fost pretul, cand ai cumparat si de la ce magazin. Sa iti urmaresti cheltuielile te ajuta si sa iti administrezi mai bine bugetul / salariul personal. Cand ai intrat ultima data pe Internet Banking?

4. Este mai comod sa platesti prin card

Daca ai prins cozile uriase din comunism sau obisnuiai sa iti incasezi salariul de la casierie la locul de munca, trebuie sa stii ca si astazi multi inca stau la cozi pentru a-si retrage banii de pe card atunci cand primesc salariul. De ce sa pierzi timpul in aglomeratie, sa platesti comision pentru retragerea de numerar si sa-ti transformi portofelul sau geanta intr-o jungla a bancnotelor si a monedelor, cand este mult mai comod sa platesti direct cu cardul?

In plus, sigur ti s-a intamplat ca vanzatorii sa-ti spuna ca nu au marunt pentru a da restul potrivit, sa astepti sa schimbe bani sau chiar sa renunti la o parte din rest. Dar folosind cardul, vei plati suma exacta pentru cumparaturile facute. Acum si cu noile carduri contactless, care permit efectuarea de plati de mica valoare fara a fi necesare introducerea in cititorul POS si tastarea codului PIN, precum cel de debit Visa Electron International din pachetul ING Card Complet aflat in oferta ING Bank, cumparaturile sunt la un gest distanta.

5. Primesti dobanda la banii de pe card

Daca angajatorul tau are un parteneriat cu o banca, unde iti incasezi salariul pe card, de regula, primesti si o mica dobanda la veniturile tale. Dar, dobanda isi va face simtita prezenta, numai daca pastrezi banii pe card, nu in portofel.

6. Poti sa cumperi de pe Internet in conditii de siguranta si confort

Bancile monitorizeaza permanent operatiunile cu carduri, pentru a identifica eventualele atacuri si a limita impactul asupra clientilor, insa, de multe ori activitatile online pot avea consecinte financiare nefaste pe termen lung in viata reala, in contextul in care mediul virtual este plin de intentii criminale. Pentru a diminua riscurile si a spori securitatea tranzactiilor pe Internet, Visa si MasterCard. au implementat standardul 3D Secure, un sistem antifrauda, ce permite comerciantilor online sa autentifice posesorii de carduri la cumparaturi online, in mod similar cu utilizarea codului PIN la ATM sau la punctele de vanzare din magazine.

Folosind cardul, poti plati prin Internet pentru produsele comandate. Cumparaturile prin Internet sunt mult mai confortabile: stai in fotoliu in fata calculatorului acasa sau la birou, ai intimitate, nu esti presat de timp, poti compara produsul pe care il cauti cu altele asemanatoare, nu stai la cozi in magazine, iar obiectele dorite iti sunt trimise direct acasa. Fara drumuri, fara efort si in siguranta. Citeste despre siguranta tranzactiilor prin Internet si aici.

7. Usureaza-ti viata!

Ni se pare ca timpul trece prea repede fiindca viata noastra este tot mai aglomerata. Cardul te poate ajuta la rezolvarea unor probleme care iti mananca timp. De exemplu, cu cardul poti plati facturile de la bancomat sau prin Internet, folosind serviciile de Internet Banking. De la amenzi auto pana la facturi telefonice, multe din aceste plati pot fi facute direct cu cardul fara a fi nevoie sa te duci la bancomat pentru o retragere de numerar, iar apoi la birourile unde se efectueaza platile respective.

8. Cardul te ajuta cand calatoresti in strainatate

Cele mai multe carduri din Romania pot fi folosite oriunde in lume unde este afisata sigla care apare pe card. De exemplu, daca ai un card in lei cu circulatie internationala si calatoresti in strainatate, se va face automat schimbul in moneda tarii in care te afli. Nu vei risca niciodata sa te intorci in tara cu valuta in plus - bani pe care nu i-ai cheltuit si pe care trebuie sa ii schimbi iar in lei, pierzand astfel comisionul de schimb valutar.

Afla mai multe despre ING Card Complet!

Nota: O parte din informatiile prezente in acest articol au aparut initial pe site-ul Link@Commerce.

Sursa foto: Shutterstock / Card vs Cash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri